Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De juiste lichtintensiteit en belichtingsduur voor planten

Op basis van het natuurlijke habitat van planten hebben alle planten en gewassen in elke groeifase een andere lichtintensiteit nodig voor een optimale ontwikkeling van de plant. De vereiste lichtintensiteit verschilt daarom van gewas tot gewas. Daarnaast heeft elk gewas een andere verlichtingsduur nodig.

Het HortiOne-team onderzoekt de meest geschikte lichtintensiteit voor bepaalde planten, en de meest geschikte belichtingsduur die ze nodig hebben, afhankelijk van hun 'bloeiperiode'. Veel bloeiende planten (angiospermen) gebruiken een fotoreceptoreiwit, zoals fytochroom of cryptochroom, om seizoensgebonden veranderingen 's nachts waar te nemen.

De omzetting van fytochroom (Pfr naar Pr) laat de plant voelen wanneer het dag of nacht is. De biologisch-inactieve vorm van fytochroom (Pr) wordt omgezet naar de biologisch-actieve vorm Pfr doordat het rood licht (voornamelijk 660nm) absorbeert. Bij verrood licht (630nm) en duisternis wordt het molecuul weer omgezet naar de inactieve vorm. 

Bloeitijd 
'Lange-dagplanten', bijvoorbeeld, zijn planten die bloeien als de dagen langer zijn. Ze hebben meer dan de kritieke lichtduur nodig om te bloeien (meestal 14-18 uur). Ze worden ook wel 'korte nachtplanten' genoemd. Voorbeelden hiervan zijn spinazie, radijs, hibiscus, tarwe en sla.

Er zijn ook enkele 'korte-dagplanten', zoals sojabonen, tabak, chrysanten, cannabis Sativa L. enz. Ze hebben minder dan de kritieke lichtduur (ongeveer 8-12 uur) en een ononderbroken donkere periode (ongeveer 14-16 uur) nodig om te bloeien. Een continue donkere periode is essentieel voor SDP-planten. Ze worden ook wel 'lange-nachtplanten' genoemd. 

'Neutrale dagplanten', zoals tomaten, erwtenplanten, roos, cannabis ruderalis etc., hebben echter geen kritische daglengte. Daarom zijn ze 'neutraal' ten opzichte van de lengte van de dag of de nacht. De termen automatisch en automatisch bloeiende planten hebben zich zo gevestigd. 

Lichtintensiteit
Daarom regelt de huidige daglengte (verlichtingsduur), afhankelijk van het type installatie: (SDP, LDP, NDP) welke groeifase op dat moment wordt gestart. In een vereenvoudigde versie wordt meestal onderscheid gemaakt tussen de volgende fasen voor een 'korte-dagplant': kieming (ontkieming)/stekken, vegetatief (groeiend), generatief (bloeiend) en oogst (klaar).



Het HortiOne-team: "Aangezien zonlicht een perfect volspectrumlicht is, zijn de lichtintensiteiten bij gebruik van kunstlicht afhankelijk van het spectrum. De mogelijke lichtintensiteiten zijn meestal lager."


Groeifasen van planten 

Licht of gebrek aan CO2?
Naast water en licht hebben planten een verscheidenheid aan zogenaamde macro- (N, P, K) en micronutriënten nodig. Tijdens de fotosynthese wordt lichtenergie gebruikt om water, kooldioxide (CO2) en mineralen om te zetten in zuurstof- en energierijke organische verbindingen. Afhankelijk van de lichtintensiteit kan elk onderdeel, zoals macronutriënten (N, P, K) en micronutriënten, leiden tot beperkingen in de groei en ontwikkeling. Hoewel de meeste stoffen vrij gemakkelijk kunnen worden toegepast, speelt CO2 een bijzondere rol.

Het natuurlijke niveau varieert van 400 tot 450 delen per miljoen (ppm) van de atmosfeer van de aarde. Lage lichtintensiteiten kunnen de groei van planten beperken; op een gegeven moment wordt CO2 de meest beperkende factor en kan extra CO2 nodig zijn om verdere groei te creëren. Het punt waarop dit nodig is, is afhankelijk van de plantensoort en het genotype. De benodigde hoeveelheid kunstmatige CO2 is eveneens afhankelijk van een groot aantal factoren.

Daily Light Integral (DLI)
DLI staat voor de geleverde hoeveelheid licht in een periode van 24 uur. Het is mogelijk om de hoeveelheid licht (DLI) te verhogen door de verlichtingsperiode te verlengen. Het is belangrijk om in de gewenste fotoperiode te blijven (lange/korte-dagperiode). 

Kijk daarom bij de keuze van de gewasverlichting altijd goed na hoe lang het duurt voordat uw gewas in bloei staat, zodat u de juiste lichtintensiteit kunt kiezen, en zorg ervoor dat u geen licht of CO2 tekort komt, omdat dit een enorme invloed heeft op het gewas. 

 

Voor meer informatie:
HortiOne
www.hortione.com 
 

Publicatiedatum: