"als mens hebben we geleerd dat alles betrekkelijk is"

Stolze-directeur Jilles Goedknegt blikt terug en vooruit

Het einde van 2020 nadert met rasse schreden. Reden voor Jilles Goedknegt van Stolze om terug te blikken op het jaar. Een roerig jaar waarin het bedrijf, naast uiteraard Covid-19, veel ontwikkelingen meemaakte.

Bij de eerste berichten begin dit jaar heeft Stolze volgens Jilles 'natuurlijk als eerste gekeken naar wat het effect zou zijn op Stolze'. "Naar wat wij dachten zou COVID-19 ook invloed hebben op de prestaties als bedrijf, waardoor wij onze omzetverwachting bijgesteld hadden. Na een onzeker begin zijn onze klanten toch doorgegaan met investeren en hebben wij onze omzetverwachting weer naar boven kunnen stellen.

Dit zegt veel over de veerkracht van ondernemers in de tuinbouw-sector. In Nederland zijn projecten toch opgestart en er werd geïnvesteerd in nieuwe ontwikkelingen zoals LED-belichting. Ook internationaal zijn de ontwikkelingen hard gegaan. Juist de pandemie heeft de trend versneld dat door overheden geïnvesteerd werd in lokale voedselproductie."

Dat we dit jaar alsnog goed af kunnen sluiten is volgens Jilles aan de klant te danken en natuurlijk aan de eigen medewerkers. "De flexibiliteit en de inzet van onze medewerkers hebben ervoor gezorgd dat de projecten gerealiseerd konden worden. Ondanks reisverboden, quarantaine issues en leveringsproblemen, hebben wij weer mooie projecten waar kunnen maken."

Dat dit niet zonder slag of stoot is gegaan, begrijpt iedereen. Dankzij dat begrip kon Stolze ook doorgaan, waar Jilles iedereen wil bedanken.

Participatie met HAL Investments
Als bedrijf hebben heeft Stolze in 2020 ook stappen kunnen maken. In HAL Investments werd 'een gezonde en stevige investeerder gevonden met een sterke visie naar de toekomst'. Een participatie die Stolze volgens Jilles gaat helpen om de ambities te kunnen verwezenlijken. "Het betekent voor de klant dat de toekomst van Stolze is gezekerd en dat wij voor hen een betrouwbare en stabiele partner kunnen zijn. Een partner met een duidelijke visie, die meegroeit in de ambities van de klant."

Strategie 2020-2025
2020 was een jaar waarin Stolze een professionaliseringslag gemaakt heeft. "We hebben een strategie met missie en visie voor de komende jaren vastgelegd. Hierin komt naar voren hoe wij naar de wereld kijken en welke rol wij hierin willen spelen. Ook wat wij belangrijk vinden en waar wij voor staan is vastgelegd in 5 kernwaarden: verantwoor-delijkheid, betrouwbaarheid, betrokkenheid, professionaliteit en dienstverlenend.

De komende 5 jaar ligt de focus onder andere op het verbeteren van onze operationele processen. De eerste stap is al gemaakt met het behalen van de Scope 8 en 10 certificering. Daarnaast zetten we door op het gebied van langdurige relaties met onze klanten en leveranciers. Door het bundelen van kennis en het slimmer maken van installaties gaan wij voor een toekomst met meer inzicht, preventief onderhoud en minder storingen."

Nieuwbouw bedrijfspand
Stolze heeft ook nieuwbouwplannen. Door de groei van het bedrijf is de huidige locatie te klein geworden. Daarom is op industriegebied Honderdland in Maasdijk 1,6 hectare grond gekocht. "Wij zijn nu volop bezig met de ontwikkeling van een nieuw bedrijfspand", zo deelt Jilles. "Een pand wat onze ambities gaat ondersteunen, waarin onze mensen met plezier en gemak kunnen werken en een pand waarin we kunnen groeien."

Werkend in de techniek en de tuinbouw ziet Stolze krapte op de technische arbeidsmarkt. "Jongeren kiezen niet snel voor techniek en de tuinbouw is onderbelicht. Wanneer jongeren kunnen beleven dat techniek in de tuinbouw vooruitstrevend en vernieuwend is, internationaal veel gevraagd wordt en deze techniek helpt bij de wereldwijde voedselproblematiek, denken wij dat de keuze makkelijk is. Met ons nieuwe bedrijfspand willen we een aantrekkelijke werkgever zijn voor jongeren."

Restyling
Dit jaar hebben heeft Stolze ook hard gewerkt aan een restyling van de huisstijl. Met als resultaat volgens Jilles 'een nieuwe, verfrissende en moderne huisstijl met nieuw logo en pay-off'. "We hebben gekozen voor een internationale uitstraling, zodat wij klaar zijn voor de toekomst."

2020 is voor Stolze, zo besluit Jilles alvorens vooruit te blikken, 'dus zeker geen verloren jaar' geweest. "Als bedrijf mochten we presteren en als mens hebben we geleerd dat alles betrekkelijk is, dat we moeten genieten van wat we hebben en dat genieten ook uit kleine dingen bestaat. Dat, ondanks digitalisering en automatisering, relaties tussen mensen van groot belang zijn."

Vooruitzicht 2021
De vooruitzichten voor 2021 zien er goed uit, zo blikt Jilles vooruit. "De orderportefeuille vult zich en aanvragen mogen we weer ontvangen. Wereldwijd is de tuinbouw volop in beweging. Vragen naar vernieuwende technieken zoals bijvoorbeeld LED en luchtcirculatie zetten zich door. Als we nu ook als gemeenschap COVID-19 kunnen overwinnen en de situatie wereldwijd zich weer herstelt, dan kunnen we 2021 zien als een jaar waarin we plezier kunnen inhalen en een jaar waarin we plezier en zaken weer in balans mogen brengen."

Stolze wenst iedereen, ondanks beperkingen, fijne feestdagen en een voorspoedig en vooral gezond 2021.

Voor meer informatie:
Stolze
info@stolze.nl
www.stolze.nl

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven