Bom Group over Brexit en een speciaal project

Bom Group is als kassenbouwer wereldwijd actief projecten. Zo ook in Engeland. Of eigenlijk beter: júíst nu in Engeland. Want de Brexit heeft de ontwikkeling van misschien wel het meest innovatieve project van Bom Group juist positief beïnvloedt, vertelt Martin van Zeijl, senior sales manager bij de kassenbouwer, in een bijdrage van Ludvig Svensson, dat de schermen voor het project leverde.

“De Brexit heeft de behoefte van de Engelsen om lokaal te produceren en minder afhankelijk te zijn van import juist aangewakkerd”, aldus Martin. Hij was vanaf de eerste minuut betrokken bij het prestigieuze tuinbouwproject voor Low Carbon Farming.

Terwijl de Britten en Europese Unie onderhandelden over hun toekomstige relatie en het coronavirus de wereld in z’n greep hield, werd er in Norwich en Bury St. Edmunds gestaag doorgewerkt aan het state of the art project. “Zelf ben ik al sinds maart niet meer in Engeland geweest, maar de ontwikkeling is gewoon doorgegaan binnen de geldende maatregelen.”

Knap staaltje innovatie
En niet zomaar glastuinbouw. Het project voor Low Carbon Farming is bijzonder vooruitstrevend. Waarom? “De kassen worden verwarmd met restwarmte van een nabijgelegen rioolwaterzuivering. We hebben het dan over totaal 29 hectare, verdeeld over twee locaties: Crown Point bestaat uit 16 hectare in Norwich en Place Farms is 13 hectare groot in Bury St. Edmunds.”

Het idee komt van een Engelse engineer. Low Carbon Farming is de investeerder. Bom Group nam de klus aan. “Toen ik een paar jaar terug een telefoontje uit Engeland kreeg met de vraag of we mee wilden denken, was ik meteen enthousiast. Een project als dit pas goed bij Bom Group. Wij houden van vooruitstrevende concepten. Ik draai al even mee in de kassenbouw, maar dit is denk wel het meest bijzondere project dat ik ook gedaan heb. We hebben hier ongelooflijk veel energie ingestoken.”

Het project is niet alleen innovatief, maar ook bijzonder lucratief voor de projectontwikkelaar. “De Engelse overheid maakt veel subsidie vrij voor een duurzaam en innovatief project als dit. Als je het op de goede manier aanpakt, dan loopt dat in de miljoenen.”

Het duurde zo’n drie jaar voordat de bouw daadwerkelijk startte. “In die tijd hebben we alles voorbereid. De grond geprepareerd, de bouw voorbereid, maar ook huurders gezocht voor de kassen.”

En met succes. Crown Point in Norwich bestaat uit twee kassen van 9 en 7 hectare groot, die beiden verhuurd worden aan Nederlandse telers voor de teelt van komkommers en tomaten. Place Farms in Bury St. Edmunds van 13 hectare groot wordt verhuurd aan de Engelse teler Abbey View Produce die er paprika’s gaat telen. Voor een optimaal groeiklimaat en optimale energiesparing  bij deze groenteteelten is er gekozen voor het energiescherm Luxous 1347 FR van Svensson.

Local for local
De producten die geteeld worden blijven in het Verenigd Koninkrijk. “Dat is een belangrijk argument geweest om dit tuinbouwproject te ontwikkelen. De Britten willen natuurlijk minder afhankelijk zijn van import.” Een wereldwijde trend die door de corona-uitbraak een vogelvlucht heeft genomen; local for local. “Steeds meer landen willen zelfvoorzienend zijn.”

Ondanks dat de Brexit misschien wel de basis vormt voor het bestaan van dit project, zijn er ook nadelige gevolgen volgens Martin. “Natuurlijk zijn we benieuwd wat de importheffingen gaan doen bijvoorbeeld. De kans zit er dik in dat het bouwen van kassen in Engeland mogelijk duurder wordt. En de Britten zelf zitten in hun maag met de beschikbaarheid van arbeidskrachten. Waar halen ze die vandaan? Oost-Europa is nu niet heel waarschijnlijk.”

“Alles valt samen: een goed idee, netwerk en de juiste techniek”
Martin is trots op het mooie project in Engeland. Een goede samenwerking is volgens hem één van de belangrijkste redenen voor het succes. “Samenwerken is echt wel de kern van dit project. Je hebt namelijk zo veel expertise nodig: een goed idee, netwerk en de juiste techniek. En als dat dan samenvalt, dan is dat geweldig.”

Voor meer informatie:
Ludvig Svensson
www.ludvigsvensson.com
Bom Group
www.bomgroup.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven