"De vraag is heel behoorlijk"

Raf-tomaat uit Almería doorstaat coronacrisis met verve

De Raf-tomaat, een van de meest typische tomatenvariëteiten uit de kassen van Almería, doorstaat de coronacrisis met verve. "De prijzen daalden aanvankelijk sterk, maar onmiddellijk daarna maakten ze rechtsomkeer en konden ze het verloren terrein weer goedmaken”, vertelt Luis Miguel Fernández, manager van de Unie van AGF-telersverenigingen van Almería (Coexphal) aan diariodealmeria.es. Tot Coexphal behoren enkele grote bedrijven die deze tomatensoort op de markt brengen, zoals onder andere CASI. “De afzet begon met een neerwaartse prijstrend als gevolg van de teruglopende vraag vanuit de horeca, maar de daling deed de alarmbellen niet afgaan omdat de consumentenvraag meer dan behoorlijk was en is.”

In dit nieuwe kasteeltseizoen, dat duidelijk overschaduwd wordt door een gevoel van onzekerheid als gevolg van de pandemie, zijn de telers trouw gebleven aan de Raf-tomaat. Fernández merkt op dat het aantal telers van Raf-tomaten niet noemenswaardig gedaald is. "Het aanbod kan zeker en vast de huidige vraag bijbenen."

De balans dit seizoen is tot nu toe helemaal niet slecht. "De gemiddelde prijs vanaf week 40 tot week 51 ligt 30% hoger dan vorig jaar", onderstreept de manager van Coexphal, die eraan toevoegt dat ook de huidige prijs hoger is dan die van eind vorig jaar. De telersprijzen liggen om en bij de €5 per kilo. Op de groothandelsmarkt in Madrid werd op 16 december een prijs van €6 opgetekend en vorige week werd €8 behaald op de groothandelsmarkt van Almería.

Bron: diariodealmeria.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven