Spaanse wetenschappers praten over kassen

Tijdens Inversolar, het eerste Europese Congres over Kasteelt, is op 17 en 18 december ingezoomd op social media als manier om teelt in de kas dichter bij de consument te brengen. Cute Solar, dat Spaans product promoot, brengt het congres onder de aandacht. 

Twee dagen lang hebben experts, onderzoekers en auteurs van populairwetenschappelijke artikelen op het gebied van voeding, scheikunde, economie, virologie of wiskunde weinig bekende aspecten van de kasteelt blootgelegd, vastgeroeste ideeën doorbroken en hardnekkige misvattingen uit de wereld geholpen.

Het online symposium Inversolar

Het colloquium werd gepresenteerd door David Baños en begon met een welkomstwoord verzorgd door de voorzitters van Aproa (Vereniging van Andalusische Telersorganisaties van Groenten en Fruit), Hortiespaña (Spaanse Interprofessionele Organisatie voor Kasteelt) en Eucofel (Europese koepelorganisatie Fruit Vegetables Europe). Deze organisaties zetten ook hun schouders onder het Europese informatie- en promotieprogramma Cute Solar, waar Inversolar een onderdeel van is.

Het symposium begon met een bijdrage van de viroloog Enrique Royuela die wetenschap, film, fictie en realiteit met elkaar vervlocht: "Hoe overleef je een Zombie Apocalypse?" De auteur van populair-wetenschappelijke bijdragen analyseerde de fundamentele rol van de kasteelt in het verzekeren van de voedselvoorziening gedurende de pandemie tot op het bod.

David Baños en Daniel Torregrosa

Chemicus Daniel Torregrosa richtte zijn aandacht (en aanval) op de historische oorsprong van de vooroordelen over en de angst voor gewasbeschermingsmiddelen. Hij ontmantelde de ‘chemofobie’ waaraan onze samenleving lijdt en herinnerde er ons aan dat we dankzij chemie langer leven en onze gezondheid erop vooruit is gegaan.

Wiskundige Clara Grima vertelde over het lang uitgesponnen 'liefdesverhaal' tussen haar discipline en de landbouw, dat begint in de tijd van het oude Egypte en vandaag de dag verder floreert dankzij het gebruik van Big Data, voorspellende modellen of de integratie van robots in de sector.

Het eerste deel van het symposium werd afgesloten met een uiteenzetting van Deborah García over de demonisering van plastic. De wetenschappelijke popularisator had het over de toegevoegde waarde van het plastic dat de kassen in Almería bedekt “vanwege hun beperkte impact op het milieu, hun duurzaamheid in de tijd, en vooral hun efficiënte bijdrage aan de productie van voedsel."

Deborah García Bello

De tweede dag begon met een van de presentaties waar het meest werd naar uitgekeken, namelijk die van Marián García, die sprak over voedsel, hoaxes en risicofactoren.

José Miguel Mulet, hoogleraar biochemie en moleculaire biologie aan de Polytechnische Universiteit van Valencia, beantwoordde de vraag "Welke teelt is het meest duurzaam?"

Dit eerste Europese Congres over Kasteelt eindigde met een economische analyse van de huidige situatie te midden van een pandemie en met een toelichting over de rol van de kasteelt in deze crisis. Econoom Daniel Lacalle definieerde de sector als een "virusbestendige agribusiness" en vroeg om "meer aandacht van de politiek en de samenleving in zijn geheel voor een industrietak die zijn steentje heeft bijgedragen in het scheppen van werkgelegenheid en die heel weinig besmettingsgevallen heeft veroorzaakt dankzij de professionaliteit van zijn dragende krachten”.

Inversolar staat nu ook op het Cute Solar YouTube-kanaal, waar alle presentaties in het Spaans, Engels en Duits kunnen worden bekeken.

Voor meer informatie:
Cute Solar
www.cutesolar.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven