Doel gehaald: in 2020 meer dan 50 kg per m2 voor teler Azerbeidzjan

"In 2009 ben ik begonnen met het telen van tomaten in mijn zomerhuisje dichtbij Baku. In eerste instantie was het mijn idee om een kleine kwekerij te creëren voor mijzelf en mijn dierbaren, maar dat jaar was zo vruchtbaar dat zelfs nadat ik de tomaten onder familie en vrienden had verdeeld, er nog heel veel over waren," vertelt Isgandar Gurbanov.

In 2009 kwam hij in contact met de Richel Group en besloot hij om het professioneler aan te pakken met zijn bedrijf. Hij begon met de bouw van vijf tunnelkassen die in totaal 6000 m2 besloegen.

In 2011 bouwde hij de eerste hightech plastic kas van Richel en zo werd het bedrijf Grow Group opgericht. Met 20 ha plastic kassen is Grow Group Azerbaijan één van de belangrijkste bedrijven binnen de lokale markt die zich richt op de verkoop en bouw van glazen en foliekassen die zijn uitgerust met Europese technologieën en voldoen aan de meest actuele normen. Daarnaast richt het bedrijf zich ook op de productie en export van verse groenten.

Grow Group Azerbaijan is ook de oprichter van het Growers' Market-project, dat zich bezighoudt met de verkoop en distributie van de producten die in kassen en andere agrarische sectoren worden gebruikt.

In de eerste jaren was de oogst 15 kg per m². "Dankzij de brede bedrijfsvisie en het professionele team van agronomen en begeleiders dat zeven dagen per week aan het werk was, hebben we eindelijk, na jarenlange inspanningen, het doel van 42 kg voor een wintercyclus bereikt, zonder extra belichting," aldus het team. "Dat wil zeggen dat we de gewassen rond 10/08 verplant hebben en ze tussen 15/10 en 15/07 hebben geoogst. Dit was voor het eerst mogelijk in 2017, dankzij de grote kas van Richel, die bijna 10 meter hoog was."

Baku is gelegen in de buurt van de Kaspische Zee, maar heeft een vrij ruw klimaat met een weinig zonnestraling in de winter en hoge temperaturen in de zomer. "Zoals hieronder te zien in het volgende vergelijkende onderzoek (tabel), krijgen we veel minder licht dan in Afyon, Turkije, maar is de temperatuur hier relatief hoger. Ook de hoge luchtvochtigheid en de temperatuur 's nachts aan het begin van het seizoen is een uitdaging. Bovendien staat er het hele jaar door een zeer sterke wind die onze ventilatiemogelijkheden beperkt."

 

Toen Isgandar werd gevraagd naar zijn productiedoel, antwoordde hij: "Ik heb voor mezelf en mijn team een doel gesteld dat zeer moeilijk te bereiken is: ik wil de grens van 50 kg/m2 passeren." 

In juli 2020 ontving Nima Djelveh, vertegenwoordiger van de Richel Group in Azerbeidzjan, een e-mail. "Het is gelukt," stond er te lezen.

De Grow Group slaagde er niet alleen in om het doel dat ze voor hun eigen kas hadden gesteld te bereiken, maar ook voor het project waarvoor ze teeltdiensten leverden.

Jamal Majidov, productiedirecteur bij de Grow Group, liet weten: "We hebben dit jaar niet alleen 51,65 kg in onze kas geoogst, maar ook 50,53 kg in de 5 ha grote kas van het GreenWorld-project. We bieden hen al drie jaar volledige agronomische ondersteuning."

De belangrijkste tomatensoort die ze telen is de middelgrote trostomaat, maar er worden ook cherrytomaten, roze tomaten en pruimtomaten geteeld.

 

Om te blijven groeien en de oogst nog verder te verbeteren, voert de Grow Group elk jaar meer dan 10 tests uit van verschillende tomatensoorten, om erachter te komen welke kleuren, smaken en maten het meest populair zijn bij consumenten.

 

Voor meer informatie:
Grow Group Azerbaijan
rufat@growgroup.az 
www.growgroup.az 

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven