Waarom Alibaba's rivaal Pinduoduo investeert in agritech

In 2018 veroorzaakte het interactieve e-commerce platform Pinduoduo een schokgolf onder beleggers toen het als driejarig bedrijf € 1,3 mld scoorde met een Nasdaq-notering. De Chinese online klanten waren enthousiast en zagen het als een alternatief voor de oude marktdominante bedrijven Alibaba en JD.com.

Maar de startup, opgericht door voormalig Google-ingenieur Colin Huang, heeft ambities die veel verder gaan dan e-commerce. Het is een antwoord op de roep van de Chinese regering om de tuinbouw van het land te moderniseren en de plattelandseconomie te ondersteunen.

Gat in de markt
Het leven in China is in veel opzichten behoorlijk gedigitaliseerd, van detailhandel en entertainment tot onderwijs en gezondheidszorg. Maar de tuinbouw blijft een uitzondering. Uit een McKinsey-rapport van eind 2017 bleek dat de tuinbouw tot de minst gedigitaliseerde sectoren in China behoorde.

Pinduoduo zag een kans in het gat en begon met de online-afzet van fruit. In de loop van de tijd is het bedrijf uitgegroeid tot een uitgebreid e-commerce platform dat rivaliseert met Alibaba. Pinduoduo's senior vicepresident Andre Zhu: "De tuinbouw gaat Pinduoduo sinds de oprichting al na aan het hart. Investeren in slimme tuinbouw ligt in het verlengde van wat we doen en ons doel is om digitale toegankelijkheid te bevorderen."

In plaats van een op zichzelf staande afdeling, is de tuinbouwpoot van het bedrijf een bedrijfs- en zelfs maatschappijbrede inspanning. Het strategie- en investeringsteam van Pinduoduo neemt het voortouw om oplossingen te vinden die gericht zijn op alle fasen van de tuinbouw en die het bedrijf kunnen helpen bij het opschalen. In de implementatiefase kan het team zijn operationele collega's aanspreken voor contacten bij verschillende lokale overheden en traditionele teeltbedrijven die de technologieën willen uitproberen.

Lees het volledige artikel hier.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven