Net- en LED-uitdagingen in Ontario

"Het wanbeheer op het gebied van energievoorziening in Ontario is een decennialang verhaal dat huishoudens en bedrijven blijft teisteren", steekt Peter Hendriksen, eigenaar van CeeGreen, van wal. Hij hekelt de huidige situatie in de Canadese regio die maakt dat er veel goede stroom wordt opgewekt, maar dat distributie daarvan maar slecht gaat. En dat terwijl de provincie meer stroom opwekt dan het nodig heeft. Het verhaal doet denken aan problemen in Nederland, waar de netcapaciteit ook moeite heeft de groei van telers bij te houden.

Hendriksen legt uit dat de productie van elektra in Ontario op ongeveer 26.000 megawatt ligt. "Er wordt maar zo'n 21.000 megawatt daadwerkelijk gebruikt. Daarnaast beschikt Ontario niet over de nodige netwerk-infrastructuur om de hoeveelheid naar behoefte te verdelen." Het resultaat: Ontarianen betalen hele hoge elektriciteitsrekeningen t.o.v. andere Canadese regio's.

Volgens Peter zijn er mogelijkheden om tegen lagere kosten meer uit energie-investeringen te halen. "Hierdoor kunnen sommige kastelers in Ontario eindelijk het licht aan het einde van een lange, frustrerende en dure tunnel zien."

Hoe? "Ze maken gebruik van het groeiende netwerk van adviseurs op het gebied van energie en tuinbouw die samenwerken om de waarde van elke cent die glastuinders voor energie betalen, te verhogen. En dat alles met behoud of verhoging van de opbrengst."

De hoge prijs van de glastuinbouw in Ontario
Om de situatie te begrijpen, legt Peter ons de geschiedenis van het energiesysteem in Ontario uit. "De uitdaging voor de kastelers in Ontario is dat de vorige overheden bij de ontwikkeling van de provinciale energiesector de kasteeltsector niet serieus namen. In plaats daarvan richtten zij hun inspanningen op de automobiel- en pulp/papiersector.

En we weten allemaal wat daarbij is gebeurd. Met meer energie dan nodig en geen efficiënte manier om het te verdelen, stuurde de provincie overtollige energie naar de Verenigde Staten. Tegelijkertijd sloegen sommige kastelers Ontario over en bouwden ze hun bedrijven in Michigan en Ohio om hoge energiekosten te vermijden."

Nu is de kasteelt in opkomst, maar de netcapaciteit kan niet aan de behoefte voldoen. "Ik kan namens een aantal van mijn klanten zeggen dat ze graag zouden meegenieten van de "reserve" 5.000 megawatt van de door Ontario geproduceerde energie. Vooral in snelgroeiende markten zoals Leamington, waar ik mijn klanten tegen grote kosten en met veel moeite om van het provinciale systeem onafhankelijk te worden hun eigen WKK of Co-Gen energieopwekkingssystemen heb zien bouwen."

Bureaucratie
Hoewel één sector alleen het energieprobleem in Ontario niet kan oplossen, zijn er mogelijkheden te vinden in de bureaucratie, het beleid en de prijsstelling voor kastelers om de meeste waarde uit elke watt of gigajoule te halen, meent Peter. "Er is gewoon een frisse blik nodig om de mogelijkheden te zien."

Hij legt uit hoe consultants worden gedreven door probleemoplossing en niet door de verkoop van nutsvoorzieningen. "Er is een arsenaal aan oplossingen."

Op dit moment bestaat er een ontluikend netwerk van adviseurs in de energie- en tuinbouwsector die energiemanagementdiensten leveren. "Ongehinderd door een bepaald product of dienst nemen consultants de taak op zich om door het doolhof van overheidsprogramma's en      -initiatieven te navigeren, evenals door wereldwijde aanpassingen, marktschommelingen, aanpassingen van de infrastructuur en veranderingen in de CO2-belasting. Hoewel het ons complex en omslachtig lijkt, vormen de onderhandelingen, het papierwerk en de programma's hun kerncompetentie. Er is misschien maar een kort overleg, een voorstel en een maandelijkse klantenvergadering nodig om de energiekosten te verminderen."

Energie-optimalisatie
Dat wat uitleg betreft. Het is nu tijd om wat getallen te noemen.

Hendriksen praat ons bij door middel van een korte casestudy in energie-optimalisering. Hij is al vele jaren actief in deze markt. "Ik werk al sinds 1988 met één ding in mijn achterhoofd: klanten meer geven voor minder. Je kunt het altijd beter doen."

Peter vertelt hoe, met de huidige push naar energiebesparende technologieën, adviseurs kastelers helpen om te begrijpen hoe ze het beste kunnen investeren in hun infrastructuur. "Denk aan LED. Aan de ene kant leveren deze lampen tot 100.000 uur licht in vrijwel onbeperkte formaten. De kapitaalkosten zijn hoog, maar ze besparen behoorlijk tijdens hun lange levensduur. Ze zijn ook uitstekend geschikt voor het telen van groenten."

"Aan de andere kant is LED minstens 10 jaar verwijderd van enige industriestandaard met betrekking tot kwaliteit, levering en service. De huidige industriestandaard, HPS-lampen, biedt "slechts" 15.000-20.000 uur licht voordat de lampen vervangen moeten worden, maar hun prestaties zijn zeer voorspelbaar. En de kosten ervoor liggen minstens 50% tot 75% lager dan bij LED voor dezelfde gewasopbrengst."

"Om energie te besparen en onder invloed van de marketing van de vele nieuwe LED-fabrikanten investeren sommige glastuinders in de technologie met weinig inzicht in de ROI. Adviseurs kunnen echter wel een dieper inzicht geven in de investering en de holistische oplossingen."

"Vandaag de dag zijn er mogelijkheden om tegen lagere kosten meer uit energie-investeringen te halen", besluit Hendriksen. Hij voegt nog toe. "Met onze dertig jaar ervaring laten we de voordelen zoals kostenvermijding en besparing op energiekosten zien. De dagen van € 0,02/kilowatt zijn echt nog niet voorbij."

Voor meer informatie:
Ceegreen
Peter Hendriksen
T: 289.407.6420
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven