Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nooit té veel of té weinig, daar draait het om bij UV-waterontsmetting

Tholen – In de waardeketen van een teelt voegen allerlei aspecten waarde toe. Zon, kunstmatige belichting en soms voordat een product de deur uit gaat ook nog een verpakking, het hoort er allemaal bij. Maar ook water hoort erbij en dat moet schoon zijn.

Toch is een UV-ontsmetter niet direct de installatie die de meeste aandacht krijgt in de kas. En dat hoeft ook niet, in ieder geval niet bij de Aqualux. Deze UV-ontsmetter is uitgerust met automatische regelingen die maakt dat de teler, buiten regulier onderhoud om, geen omkijken naar waterontsmetting heeft. Ruud Jansen, techneut en mede-eigenaar van Artechno, legt uit. 

Tegen vervuiling
“Het gaat er uiteindelijk om dat het water schoon is, en dat op een zo energiezuinige en efficiënte manier mogelijk. Dat je niet té weinig wilt doseren, dat is logisch, dan wordt het water niet goed genoeg ontsmet. Maar dat té veel UV-doseren ongewenst is, wordt nog weleens vergeten. Ook dat is uiteindelijk schadelijk voor een teelt, omdat goede stoffen, zoals ijzer en voedingsstoffen in water, door overdosering van UV oxideren en neerslaan. Dat dwingt telers om de voedingsstoffen onnodig opnieuw toe te voegen. En ook voor de installatie is het schadelijk. Neerslaan betekent vervuiling en dat wil je niet in je teelt, maar net zomin niet in je installatie.”

De Slim Fit varianten zijn uitgerust met een zandbedfilter, de Pro varianten met een automatisch zelfreinigend schermfilter. Het verschil: in de Slim Fit stopt het ontsmettingsproces soms even kort om het zandbedfilter automatisch te reinigen, in de Pro is die korte onderbreking er niet. “Daarmee is de Slim Fit een instapmodel, voor in de regel telers met een lagere capaciteitsbehoefte”, aldus Ruud.

Geautomatiseerd
Slimme regelingen om het UV-ontsmettingsproces te automatiseren zaten vanaf het begin in de Aqualux ingebouwd. Toch is het apparaat wel steeds intelligenter geworden. “Als je nu kijkt, dan zie je dat de pomp frequentiegeregeld is, de UV-lampen in vermogen kunnen worden geregeld, de werkdruk automatisch geregeld wordt én, optioneel, ook de dosering van waterstofperoxide automatisch geregeld wordt. Op die manier is in alle vier de uitvoeringen van de Aqualux met verschillende capaciteiten het ontsmettingsproces geautomatiseerd.”


V.l.n.r.: Aqualux Tethys, Aqualux Professional en Aqualux Slim Fit.

Besparing
Het laat zich raden dat die efficiëntie- en automatiseringsslag ook een besparing oplevert. Maar hoeveel? “Qua energie is het mogelijk tot 50% van de energiebehoefte van de Aqualux te besparen, omdat we het vermogen met de helft kunnen terugbrengen.”

Bij de grotere variant van de Aqualux, de Aqualux High Transmission die meer dan 100 kuub water per uur kan ontsmetten met gebruik van 30 UV-kamers, gaat dat om 240 kWh per dag. “Maal 10 eurocent per kWh kan dat oplopen tot zo’n 7500 euro per jaar”, rekent Ruud voor. “Elke teler moet tegenwoordig ontsmetten, dus dan wil je dat zo efficiënt mogelijk doen. De besparing op jaarbasis zou ik graag een extra bonus op de ROI van de Aqualux willen noemen.  Het belangrijkste van deze apparatuur is de betrouwbare ontsmetting, een scherpe aanschafprijs en het eenvoudige onderhoud, met als resultaat een snelle terugverdientijd en lage onderhoudskosten.”

Aqualux Professional

Flow
Nog even terug ‘de kas in’ dan. Want wat moet de teler zelf nog doen als de Aqualux eenmaal draait? “Eigenlijk niets”, aldus Ruud. “De gebruiker heeft er, op regulier onderhoud na, geen omkijken naar. Neem een nieuwe groenteteelt. Daar is in het begin van de teelt het water vaak vuiler, met andere woorden een lagere transmissiewaarde dan middenin de teelt of in de zomer als ook de volumes toenemen. De Aqualux past zich gedurende de teelt continu aan om de gewenste ontsmetting te halen door de flow, het debiet van de pomp en het vermogen van de lampen aan te sturen. En voor telers die waterstofperoxide doseren komt daar nog automatisch doseren van die ontsmetter bij.”.

Voor meer informatie:
Artechno Growsystems BV
www.artechno.nl 
info@artechno.nl  

Ruud Jansen
ruud@artechno.nl  
+31 6 14 36 87 55