Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

RV mag meeldauw in aardbei niet bevorderen

In een onderzoek met aardbei wordt geprobeerd een goede klimaatstrategie op te stellen die energiebesparing, ziektebeheersing en vruchtkwaliteit combineert. Hiervoor worden veel metingen verricht in de grenslaag van bladeren en vruchten en middenin het gewas. De RV vlakbij het blad en middenin het gewas is tot 15% hoger dan in de kaslucht. Dit kan tot meer meeldauwaantasting leiden, zo schrijft Anne Elings namens de WUR op Kas als Energiebron.
 
Meeldauw op blad en vrucht
Er is een direct verband tussen de omstandigheden in de kas en de ontwikkeling van ziekten. Een voorbeeld hiervan is meeldauw op de bladeren en vruchten van aardbei. Aardbeientelers streven uit productie- en kwaliteitsoogpunt naar een groot  temperatuurverschil tussen de dag en de nacht, met als gevolg dat de relatieve luchtvochtigheid (RV) ook sterk varieert. Dit bevordert helaas de meeldauw. Kieming van de sporen vindt plaats bij een hoge RV en de verdere ontwikkeling van groei van de schimmel bij een lagere RV. Er moet dus een teeltstrategie worden gevonden die energiezuinig telen combineert met RV’s die meeldauw niet bevorderen.

In Kas2030 zijn uitgebreide metingen verricht aan het klimaat boven het aardbeiengewas (waar de meetbox hangt), tussen de bladeren in het gewas en met microsensoren in de grenslaag van bladeren en vruchten. Want de meeldauw bevindt zich in de grenslaag. Deze drie klimaten worden met rekenregels aan elkaar verbonden.

Lees hier meer over o.a. de eerste meetresultaten. 

Publicatiedatum: