Filiaal Alphen a/d Rijn wilde systeem opnieuw activeren

Jumbo op de vingers getikt voor inzet gezichtsherkenning

Vorig jaar december gaf de Autoriteit Persoonsgegevens Jumbo een tik op de vingers voor het gebruik van een CCTV die gekoppeld was aan een systeem voor gezichtsherkenning in een filiaal in Alphen aan de Rijn. Op deze manier hoopte de supermarkt preventief notoire winkeldieven te weren uit de winkel door de gezichten te vergelijken met een databank van mensen met een winkelverbod. De gegevens van mensen die niet in het systeem staan werden na enkele seconden weer gewist. 

Hoewel het systeem sinds december 2019 uitstond wilde de supermarkt het echter weer opnieuw activeren wat door de AP verboden werd. 

‘Het mag niet gebeuren dat deze supermarkt of een andere winkel in Nederland, zomaar gezichtsherkenning inzet’, zegt AP-vicevoorzitter Monique Verdier. ‘In de meeste gevallen is het gebruik van deze techniek buiten de huiselijke sfeer dan ook verboden. En dat is niet voor niets.’ 

Het ongevraagd verzamelen van dergelijke persoonsgegevens is alleen toegestaan bij 'zwaarwegend algemeen belang'. Het filiaal beredeneerde dat dit het geval was maar bij wet staat als enige voorbeeld hiervan de beveiliging rond een kerncentrale. De Jumbo in Alphen a/d Rijn gelijkstellen aan een nucleaire installatie gaat de AP toch iets te ver. 

Bron: AP


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven