Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Reëel beeld situatie arbeidsmigranten Westland"

De regionale omroep WOS zond zaterdag 12 december een mini-documentaire uit over de inzet en situatie van internationale medewerkers in het Westland. Glastuinbouw Nederland spreekt van een 'reƫel beeld' dat van de situatie met arbeidsmigranten in Westland wordt geschetst en brengt op de eigen kanalen de documentaire onder de aandacht.

De documentaire met als titel 'Niet zonder ons' van de studenten Laurens Visser en Mark Oogjes van Hogeschool Ede laat volgens Glastuinbouw Nederland zien dat arbeidsmigranten van levensbelang zijn voor Westland, terwijl tegelijkertijd er veel spanning is op dit onderwerp, zeker als het gaat om de huisvesting in of nabij de woonkernen. De situatie wordt belicht aan de hand van drie betrokken personen. De makers staken het verhaal neutraal en onbevooroordeeld in. 


Hoofdrol
De hoofdrol is voor de 21-jarige Poolse Julia. Zij werkt bij potorchideeƫnbedrijf Maarel Orchids. Zij wordt gevolgd op een werkdag, van de wekker om 5.00 uur in haar woning in Vlaardingen tot haar toekomstverwachtingen als slotboodschap. In het begin van de documentaire zijn op de achtergrond vooroordelen van inwoners van Westland te horen. Julia snapt niet waar ze dat aan te danken heeft. In winkels houdt ze haar mond, om niet te laten merken dat ze uit Polen komt.

Volledig afhankelijk
Directeur Arne van der Maarel komt eveneens uitgebreid aan het woord. Hij benadrukt de volledige afhankelijkheid van internationale medewerkers voor zijn bedrijf. Pogingen om Nederlanders aan het werk te krijgen op zijn bedrijf zijn in het verleden niet gelukt. Derde informant is Karin Zwinkels, voormalig wethouder in Westland met onder andere de portefeuille huisvesting arbeidsmigranten. Zij verwoordt het gevoel van veel inwoners: ja, arbeidsmigranten zijn nodig voor de glastuinbouw, maar nee, ze moeten niet in onze buurt wonen.

De mini-documentaire duurt 12 minuten en is te zien via deze link. De documentaire was voor wethouder Abee van Westland de reden om (nog maar eens) te stellen dat Westland het huisvestingsprobleem zelf moet oplossen

Publicatiedatum: