Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biostimulant krikt weerbaarheid komkommer tegen echte meeldauw op

Is gewasweerbaarheid tegen echte meeldauw mogelijk? Met die vraag in gedachten werd dit jaar bij Botany in Meterik een proef opgezet op verzoek van Cindro Agro Consultancy. Daarin werden drie behandelingen met biostimulanten getoetst. 

Opbrengstverlies
Echte meeldauw in komkommer wordt veroorzaakt door de schimmel Sphaerotheca fusia. Wanneer gemiddeld over de hele plant 1% van het bladoppervlak bedekt is met de gevreesde witte schimmel kost dat er per dag circa 1,5 gram komkommer per plant, zo concludeerden Wageningse onderzoekers al in 2004 in het onderzoek 'Meeldauw in komkommer'.

Behandelingen
In de proef werden de volgende combinaties getoetst:

  1. siliciumzuur (10 gram), salicylzuur (414 gram) en L-aminozuren (550 gram)
  2. siliciumzuur (5 gram), salicylzuur (69 gram) en L-aminozuren (1100 gram)
  3. zilver (2 gram), salicylzuur (20 gram) en silicium als silicaat (10 gram)

Proefopzet
Daarnaast werd een controlegroep zonder behandeling met biostimulanten geteeld. 

De toepassing van de biostimulanten vond 4x plaats, 1x per 7 dagen. De biostimulanten werden bespoten conform het advies van de producent. De proef duurde vier weken. 

De komkommerplanten in de proef werden op natuurlijke wijze besmet, niet kunstmatig. 


Links: groep 1 (47,4% controle*), rechts: groep 2 (41,6% controle)


Groep 3 (11,3% controle)

*het percentage geeft aan hoeveel procent er controle was over de echte meeldauw t.o.v. de controlegroep. Onbehandeld is 0% controle.  

Conclusies
Na vier weken werd door de onderzoekers geconcludeerd dat de behandelingen nr. 1 en nr. 2 passen in de ambitie van duurzame gewasbescherming volgens principes van IPM, integrated pest management. De weerbaarheid van komkommer tegen echte meeldauw in komkommer kan versterkt worden met de combinatie siliciumzuur, L-aminozuren en salicylzuur, concludeert Cindro Agro Consultancy.



Behandeling 3 was volgens de onderzoekers 'niet effectief' en past door residu op de vruchten niet in de IPM.

Voor meer informatie:
Cindro Agro Consultancy B.V.
Thomas Verburg
t.verburg@cindro.nl