Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Turkmeense tomatenteler kan groeien met Europese lening

De European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) ondersteunt de Turkmeense tomatenteler Agromar met een lening van $ 2,5 miljoen voor de uitbreiding van de productiefaciliteiten van het bedrijf. Dat werd eind 2020 bekend.

Agromar werd opgericht in 2016 en is tegenwoordig een van de bekendere Turkmeense telers, verpakkers en verkopers van verse tomaten. Hun belangrijkste productie-categorieën zijn medium trostomaten en cherrytomaten. Meer dan 80% van hun tomaten worden geëxporteerd naar Oost-Europese landen en de regio MENA.

Agromar is een bekend merk op de markt, evenals in Rusland, Kazachstand en de Kirgizische Republiek. De eigenaar van het merk is het bedrijf ES Milli Hasyl, die van plan is de lening in te zetten voor de uitbreiding van de substraatteeltkas. Het bedrijf wil 5 hectare extra bebouwen met kassen met geavanceerde koelsystemen. 

Het doel is om de jaarlijkse productiecapaciteit te verhogen van 1500 ton naar 3000 ton, waarbij het merendeel van de oogst bestemd is voor de exportmarkt. De Russische tomatenmarkt, met een jaarlijkse omzet van bijna US $ 1 miljard en een aandeel van 45% vormt een aantrekkelijke kans voor Turkmeense producenten. 

De lening wordt ondersteund door het programma van EBRD’s Finance and Technology Transfer Centre for Climate Change (FINTECC) dat is samengesteld voor de overdracht van technologie rondom klimaatverandering en wordt gefinancierd door de Global Environmental Facility (GEF). Een subsidie van US $ 300.000 ondersteunt het project en benadrukt de waarde van geavanceerde oplossingen in de tuinbouwsector. 

Sinds de start van het bedrijf in Turkmenistan heeft de EBRD € 293 miljoen geïnvesteerd in 80 projecten in een breed aantal sectoren. 

Publicatiedatum: