Luchtstroom: van levensbehoefte in een vertical farm

Tholen - In het Delphy Improvement Centre en bij Wageningen UR in Bleiswijk is een vergelijkingsproef gedaan in een vertical farm proefopstelling. Exact dezelfde groeirecepten zijn ingesteld. Temperatuur, relatieve luchtvochtigheid, lichtreceptuur, irrigatie en zaaidatum waren op beide locaties identiek.

Met gelijke setpoints zou je toch een gelijk resultaat verwachten. Niets was minder waar. Deze proef in basilicum duurde een maand. De verschillen waren aanzienlijk. Lisanne Meulendijks, Delphy: "De vochtigheid tussen het gewas die we registreerden in onze beide cellen was verschillende, met name in de tweede helft van het experiment. De luchtstroom is cruciaal in deze. Dat is toch wel de conclusie. Deze was namelijk in beide cellen anders ontworpen. Een continue en homogene luchtstroom is noodzakelijk om vocht af te voeren en tot een optimaal teeltresultaat te kunnen komen in een vertical farm.” 


Lisanne

Transpiratie 
Zonder luchtstroom in de kas is er transpiratie van de plant onmogelijk. En, als afgeleide daarvan, zonder transpiratie is opname van voedingsstoffen en koeling onmogelijk. Luchtstroom verdient dus veel aandacht in een vertical farm design. Lisanne: "Het belang van een homogene luchtstroom is onderschat geweest in vertical farms."   

Daar komt verandering in. Proeven dwingen telers er toe om hier wel aandacht aan te besteden. Ook bij Delphy ligt de nadruk van het onderzoek hier op. Onder andere in dit onderzoek dat binnen het project Fieldlab Vertical Farming werd uitgevoerd. In dit door de EU en de provincie Zuid Holland gefinancierde project worden Nederlandse krachten gebundeld om de ontwikkeling van Vertical Farming kennis te bevorderen en de globale marktpositie te versterken. De eerder genoemde vergelijkingsproef krijgt hier zeker een vervolg.   

Voor meer informatie:
Delphy 
www.delphy.nl 
info@delphy.nl 

Lisanne Meulendijks
l.meulendijks@delphy.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven