Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Howicover: “Veel meer dan alleen een vorstbeschermingsdoek”

Nu de koude maanden weer voor de deur staan en de planten beschermd moeten worden tegen de vorst, stijgt de vraag naar klimaatdoeken. In het verleden werd veel gebruik gemaakt van vliesdoeken, maar de laatste jaren wordt het gewas steeds vaker afgedekt met Howicover, een multifunctionele klimaatdoek van Howitec Netting uit Bolsward. Maar wat is Howicover?

Geschiedenis
“Tot het begin van deze eeuw werden de gewassen afgedekt met vliesdoek om ze te beschermen tegen de kou. Een andere manier om het gewas te beschermen bestond er in die tijd bijna niet,” aldus Anton Hulsegge, sales manager van Howitec Netting. “Toch was men niet geheel tevreden met vliesdoek. De kwetsbaarheid van het materiaal én het klimaat onder het vliesdoek werden als nadelig ervaren. Vandaar dat wij op zoek zijn gegaan naar een kwalitatief en duurzaam substituut.”

Na uitgebreid onderzoek en overleg met een van de Europese producenten van het bedrijf is samen een nieuw klimaatdoek ontwikkeld. Het doek is gemaakt van een transparant HDPE bandjesweefsel. Daardoor heeft het een meer ademende structuur. “En geeft het dus een beter klimaat onder het doek”, aldus Anton. Hij vervolgt: “Het doek is verder ook van een uniek zachte kwaliteit. Het doek kan daardoor worden aangebracht zonder schade toe te brengen aan de planten.” Verder is het doek meerdere jaren bruikbaar en daardoor duurzaam in gebruik. In 2002 werd het klimaatdoek Howicover geïntroduceerd op de Nederlandse markt.


Howicover in slateelt

Pionieren
De eerste jaren was de markt nog trouw aan hun vliesdoek. Men was wat sceptisch en de reactie was vaak: ‘Vliesdoek kennen we, dus dat nemen we.’ Het oude spreekwoord ‘Wat de boer niet kent, dat eet hij niet’ was hier dus van toepassing, lacht Anton. Er werd in die jaren wel Howicover verkocht maar het klimaatdoek werd nog niet echt omarmd door de markt. Dat veranderde echter eind 2010, het koudste jaar van het afgelopen decennium.

Howicover op prei
In het zuiden van Nederland hadden een aantal preitelers hun percelen met preiplanten afgedekt met Howicover. De afgedekte preiplanten ondervonden geen last van de kou en bijkomend voordeel was dat de prei vrij bleef van bladeren in de schachten. Dit had een goede opbrengst van een uitstekende kwaliteit als gevolg. Dit in tegenstelling tot de niet-afgedekte planten en de preiplanten die waren afgedekt met vliesdoek. Anton: “Howicover had zich bewezen en de vraag naar dit product steeg. Naast de preitelers zagen ook andere vollegrondsgroentetelers de absolute pluspunten van Howicover en het doek werd op grote schaal toegepast tot een ieders tevredenheid.”


Howicover in prei

Proeven
Intussen zagen onafhankelijke Belgische onderzoeksinstellingen in dat Howicover naast vorstbeschermingsdoek meer potentie had. Door de jaren heen zijn er verschillende proeven aangelegd bij het Proefstation voor de Groenteteelt v.z.w. in Sint Katelijne Waver (PSKW), het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt (PCG) in Kruishoutem en Inagro in Rumbeke. “Hieruit bleek dat het doek ook goed te gebruiken is in biologische teelten tegen de koolvlieg en vele andere insecten. Een multifunctionele klimaatdoek dus.”

On the other hand
Het doek wordt gebruikt in meerdere sectoren en zowel in de gangbare als in de biologische tuinbouw. In de vollegrondsgroententeelt gaat het in Nederland in het Zuiden veelal op preiteelt. “Al in november wordt Howicover preventief op de preivelden uitgelegd om de planten te beschermen tegen de kou”, weet Anton. Hij vervolgt: “In Noord-Holland wordt Howicover onder meer gebruikt in het vroege voorjaar in de bloemkoolteelt om de kolen te beschermen tegen de kou én om vraatschade door vogels te voorkomen, terwijl in België Howicover ook toegepast op rapen en Chinese kool om koolvliegen en andere belagers te weren. In Zweden daarentegen worden aardbeiplanten afgedekt met Howicover om de planten te beschermen tegen de kou, maar ook barrière tegen de rendieren en andere hertachtigen. Deze dieren ruïneren vaak velden die afgedekt zijn met vliesdoek, maar over de velden die zijn afgedekt met Howicover lopen ze niet.”

Boomteelt
In de boomteelt wordt Howicover ook gebruikt. “Voor het afdekken van het jonge boomgewas hebben wij de Howicover Green ontwikkeld”, vertelt Anton Hulsegge. “Howicover Green is hetzelfde materiaal maar dan in de groene kleur voor bescherming tegen de zon. Vooral de vroege voorjaarszon kan veel schade aanbrengen aan zaailingen van diverse boomteeltgewassen en ook bijvoorbeeld aan kerstbomen.”

Duurzaam
Een van de voordelen van het multifunctionele klimaatdoek is dat het lang meegaat (tot wel tien jaar) en als het eenmaal vervangen moet worden, de afvalstroom veel kleiner is dan volumineus vliesdoek. “Uit financieel oogpunt bekeken betekent dat een drastische verlaging van de investeringskosten en de afvalstoffenkosten”, rekent Anton voor. “Ook het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen wordt drastisch gereduceerd door het gebruik van afdekmateriaal. Immers, de koolvliegen en andere grotere insecten kunnen niet hun eitjes afzetten in het gewas zolang het gewas is afgedekt met Howicover.”

Het multifunctionele klimaatdoek, waarmee Howitec Netting inmiddels al achttien jaar ervaring heeft opgebouwd, is verkrijgbaar bij de tuinbouwtoeleveranciers van de teler.

Voor meer informatie:
Howitec Netting 
www.howitec.nl
verkoop@howitec.nl 

 

Publicatiedatum: