Het Spaanse kasgroentenseizoen ging dit najaar nog goed van start, maar al snel werd het toch (weer) 'oorlog'. Een overaanbod aan o.a. komkommers deed de prijzen dalen. Spaanse telers protesteren daarom door product te dumpen.
In het Zuid-Europese land zit men in de sandwich met toenemende concurrentie van Noord en Zuid. Niet nieuw, ook de afgelopen jaren (zie hier een analyse uit 2019) al het geval. Philip van Geest van Van Geest International en de in Spanje woonachtige Job van den Berg, algemeen directeur van de biologische divisie Bio Montaña van Best Fresh, duiden de situatie in het Algemeen Dagblad.
In de krant wijst Philip op het Spaanse beleid: "Ze produceren en masse en hebben nooit goed beleid gemaakt.” Al is minder telen niet direct de gouden oplossing volgens Job. "Er moet veel geteeld worden om Europa te blijven voeden. Bij Best Fresh produceren we ook veertig procent boven de vraag, zodat we ook bij een slechte oogst voldoende producten hebben. Bij een goede oogst zit je met te veel producten en wordt de prijs gedrukt.”
Dat laatste was (ook) dit jaar het geval. Even doorbijten is het devies.