"detectie van het pepinomozaïekvirus is te wijten aan de vaccinatie van de zaden"

Rusland stopt tomatenimport uit verschillende landen

Rusland zal de tomatenimport uit Oezbekistan, Turkije, Armenië, Marokko en enkele andere landen verbieden vanwege de ontdekking van het pepinomozaïekvirus. Dat werd in de week van 7 december duidelijk. Aan het eind van de week bevestigde een Russische AGF-specialist dat 'het erop leek dat de berichten waar zijn', met uitzondering van de import van Marokkaanse tomaten. Marokkanen wilden hun producten niet verladen uit angst voor de ontwikkelingen, wat betekent dat er enorme hoeveelheden product verloren zullen gaan.

Tatiana Nazarova is een voormalig foodretailmanager en expert op de Russische fruitmarkt. Volgens haar worden de tomaten ten onrechte aan de grens tegengehouden, vertelde ze vorige week. Nazarova: "Tomaten uit Oezbekistan, Turkije, Armenië, Azerbeidzjan en Wit-Rusland zijn officieel verboden. Marokko is niet officieel verboden, maar dit land kan zijn tomaten nog steeds niet naar Rusland exporteren om dezelfde reden: in elke container die tomaten naar Rusland verlaadt wordt het pepinomozaïekvirus zogenaamd 'gevonden'. Ik denk dat deze maatregelen niet gerechtvaardigd zijn, omdat tomaten die in kassen over de hele wereld worden geteeld, sporen van het pepinomozaïekvirus zullen bevatten."

"De reden dat het virus wordt opgespoord is dat de producten behandeld zijn als zaden, dus er is geen manier om deze opsporing te omzeilen. Dit geldt ook voor de tomaten die in Rusland worden geteeld, want ik heb Russische producten getest en kreeg precies dezelfde resultaten als de ambtenaren van de importtomaten hadden."

"Het feit dat de producten nu bij de grens worden tegengehouden betekent zware verliezen voor de exporteurs die ze hebben verladen," zegt Nazarova. "De kastelers stemmen hun programma's af op hun afnemers en nu zullen ze duizenden tonnen tomaten moeten vernietigen. Elk Marokkaans bedrijf zal de situatie bevestigen, het is vreselijk."

Nazarova denkt dat een mogelijk motief voor de maatregelen is om de prijzen van in eigen land geteelde tomaten te verhogen, omdat er een tekort op de markten zal ontstaan als de import verboden wordt. "Ik denk dat dit alles te maken heeft met de lobby. Het is gewoon weinig professioneel van de Russische fyto-autoriteit Rosselkhoznadzor om deze reden voldoende te vinden om alle import te verbieden."

"Bovendien is er een zeer vuile lobby van Russische telers geweest; bedrijven die enorme investeringen hebben misbruikt en nu de prijzen van hun gewassen willen verhogen en elke concurrentie van andere, efficiëntere telers uit andere landen willen vernietigen. Het zal een enorme impact op de Russische markt hebben, aangezien de eigen teelt slechts ongeveer 50% van de werkelijke vraag dekt. Zoals gezegd zal dit leiden tot een prijsstijging van Russische producten."

Voor meer informatie:
Tatiana Nazarova
+7 921 950 6182
tnazarova@bk.ru 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven