Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Investering snel terugverdiend

Franse groentenautomaten boeren goed

Covid-19 heeft ervoor gezorgd dat veel mensen thuiswerken. Op kantoren is de omzet van de verkoop uit snoepautomaten dan ook flink gekelderd. Als gevolg daarvan worden er niet meer zo snel nieuwe snoepautomaten besteld. Reden voor de automaatfabrikanten om zich eens op een andere markt te begeven: de AGF-sector. Het blijkt een gouden greep, want consumenten blijken graag gebruik te maken van de hygiënische manier van boodschappen doen en telers kunnen rechtstreeks aan de eindgebruiker leveren, zonder de tussenschakel van de groothandel.

De verkoopautomaten voor groenten zijn aanvankelijk langs snelwegen en in de buurt van teeltbedrijven ontstaan. Een van de belangrijkste automaatfabrikanten in Frankrijk is Le Casier Français, dat momenteel overspoeld wordt door orders. Het bedrijf verwacht de 1,2 miljoen euro aan omzet die het vorig jaar boekte, te verdubbelen.

Het Noord-Franse bedrijf telt 22 medewerkers en ontwerpt en bouwt verkoopautomaten, inclusief koelmodellen die zijn aangesloten op het internet. Sinds de eerste lockdown afgelopen maart is de business booming. "We krijgen een dozijn vragen per dag," zegt Manuel Moutier, directeur van Le Casier Français. Niet alles resulteert in een opdracht en het kost tijd om een project af te ronden dat vaak een bankfinanciering vereist.

Snel terugverdiend
"Wij bedienen nu nieuwe klanten, zoals bedrijfskantines en delicatessenwinkels, zodat ze op elk moment verse producten kunnen aanbieden," zegt Moutier. "Een automaat van Le Casier Français met honderd kleine kluisjes kost zo’n 40.000 tot 50.000 euro. Het is een flinke investering, maar volgens sommige telers wordt die snel terugverdiend."

Benoit Soufflet, die buiten de noordelijke stad Lille groenten teelt, installeerde begin juli een automaat met 60 kluisjes. "In drie maanden tijd is de geïnvesteerde 30.000 euro al terugverdiend," zegt hij opgewekt, dankzij de 10.000 tot 15.000 euro aan inkomsten die elke maand worden gegenereerd. "Onze velden liggen naast een supermarkt en veel mensen kwamen vragen om sla of een bosje radijsjes, dat gaf ons het idee voor de aanschaf van een groentenautomaat."

Vroeger werkte Soufflet vooral met groothandelaren, maar nu haalt hij zijn winst uit de verkoopautomaten, die momenteel goed zijn voor 30 tot 40% van zijn omzet. Het is natuurlijk voordeliger voor Soufflet om rechtstreeks aan de consument te kunnen aanbieden, tegen een derde van de supermarktprijzen én zonder de tussenhandel.

Beter dan boerderijwinkel
Net als Soufflet is ook Marie Froment enthousiast. Zij installeerde een automaat met 88 kluisjes bij haar teeltbedrijf in Thun-Saint-Amand, een dorp met 1.100 inwoners dicht bij de grens met België. "Ik had zo'n omzet niet verwacht, het werkt beter dan onze boerderijwinkel," zegt Marie. "Door Covid-19 maken de mensen liever gebruik van de automaat dan dat ze de winkel binnengaan."

Het hebben van een automaat die kaartbetalingen accepteert is niet alleen belangrijk voor de klanten, maar ook om vandalen die op zoek zijn naar contant geld af te schrikken.

Bron: FMT

Voor meer informatie:
Manuel Moutier
Le Casier Français
Parc d’activités de la Broye
Rue du Chauffour
59710 Ennevelin, Frankrijk
+33 3 20 96 76 02
www.lecasierfrancais.uk

Publicatiedatum: