'Winteraardbei' Soraya direct vanuit demoteelt al over de toonbank

“De smaakvolle aardbei F1 ‘Soraya’ is een belangrijke uitbreiding van ons assortiment voor de verse markt”, vertelt Gé Bentvelsen, veredelaar en directeur van ABZ Seeds-Gourmet Strawberries. “Dit doordragende ras gedijt goed onder duurzame Ledbelichting, en produceert hierbij mooie, stevige en goed houdbare vruchten die bij uitstek geschikt zijn voor de retailkanalen. De eerste oogst van de demoteelt van Soraya wordt getest in de lokale supermarkt ‘Spar Midwoud’, as we speak.”

Duurzame jaarrond teelt
Eén van de marktontwikkelingen, waar ABZ Seeds op inspeelt, is de verschuiving van seizoensvraag naar jaarrondvraag. “De consumptie van aardbeien in Nederland is in 2019 enorm gegroeid ten opzichte van 2018, dat bleek onder andere uit cijfers van onderzoeksbureau GfK. In 1 jaar tijd is de aardbeiconsumptie in Nederland van 2,6 kg per huishouden naar 3,6 kg gegaan. Dit cijfer geeft aan dat er nog veel ruimte is in de markt. De aardbei, die vooral bekend staat als ‘zomerkoninkje’, valt tegenwoordig ook in de winter steeds meer in de smaak.”

Gé gaat verder: “Deze toenemende marktvraag willen we graag op een duurzame manier invullen, daarom werken wij nu al een aantal jaren aan rassen die zich goed ontwikkelen onder LED assimilatielicht. Vanuit het gezonde uitgangsmateriaal groeit de plant uit tot een sterk en vitaal gewas onder LED. Ook de vruchten die geteeld worden zijn mooi, stevig, uniform én bovenal: heel erg lekker! Het doordragende aardbei ras ‘Soraya’ heeft zich ook reeds in de zomerkasteelt bewezen, het ras is dus geschikt voor jaarrond teelt.”

Demoteelt en testmarketing van ‘Soraya’
De demoteelt van de nieuwe winter kasaardbei ‘Soraya’ is in volle gang op Proeftuin Zwaagdijk. Niet alleen het gewas en de teeltomstandigheden worden getest: ook de aardbeien zijn onderwerp van consumenten test-marketing. Dit speelt zich af bij supermarkt ‘Spar Midwoud’, waar de eerste bakjes vers geplukte aardbeien deze week over de toonbank gingen. “We zijn erg blij met deze nieuwe samenwerking met ‘Spar Midwoud’, het geeft ons een beter beeld van de verwachting van consumenten van aardbeien in de winter,” aldus Gé.

Juweel
‘Soraya’ is een meisjesnaam van Perzische oorsprong. ‘Soraya’ verwijst naar het Zevengesternte en betekent ook wel ‘juweel’. Aardbei ‘Soraya’ schittert dan ook als een juweel in het ABZ assortiment, aldus Gé. "In het ontwerp van het etiket laten we de sprookjesachtige Perzische sfeer terugkomen."

Wilt u de demoteelt op Proeftuin Zwaagdijk bekijken? Dan kunt u met ABZ Seeds een afspraak maken, belt u daarvoor: 0228-515 280. Als u zelf onderdeel wilt zijn van de consumenten test-marketing kunt u natuurlijk de aardbeien kopen bij ‘Spar Midwoud’, dan proeft u zelf waarom dit 'de smaakvolle winteraardbei' is.

Voor meer informatie:
ABZ Seeds
www.abz-strawberry.nl  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven