Emrullah Gumus, Altin Fide:

"Sturen op VPD biedt beter inzicht in staat van de plant"

In de kas van de Turkse vermeerderaar Altin Fide kan luchtvochtigheid een groot probleem vormen. Een teveel of gebrek daaraan levert schade op aan de jonge planten die het bedrijf vermeerdert. Een greenhouse air handling unit (GAHU) bleek een goede oplossing. De installatie is ontworpen om schimmels, bacteriën en virussen geen kans te geven en tegelijkertijd de kasomgeving te beheren. "We sturen op de Vapore Pressure Deficit, dat een betere weergave is van hoe het met de planten gesteld is."

Emrullah Gumus van Altin Fide laat zien dat het nu heel goed gaat met de jonge planten. "Luchtvochtigheid was een probleem, of het nu om een teveel of een tekort ging. We zijn naar Timfog gestapt om te zien hoe technologie ons kan helpen," zegt hij. 

Het Turkse bedrijf Timfog heeft de GAHU ontworpen op basis van wat ze leerden over de problemen waar telers tegenaan lopen. De unit bestaat uit een dehydratatierotor en een verbrander en heeft het meest recente ontwerp in de sector. Het systeem is gebaseerd op het principe van lucht verwarmen met behulp van een solide zeolieten dehydratatierotor. Deze wordt opgewarmd tot 150 graden Celsius door de geregenereerde lucht, zodat de vochtige lucht wordt gedroogd en terug wordt gestuurd de kas in. Tijdens dat proces worden schimmels, bacteriën en virussen gedood. Koelen
Volgens Emrullah is het effect van het apparaat groot en is de luchtvochtigheid veel beter beheersbaar nu. "Er is geen condensvorming meer op de planten, noch op de paden in de kas. We zijn het seizoen geëindigd met planten van hoge kwaliteit, precies zoals we graag wilden."

Een van de grootste voordelen is dat de luchtvochtigheid aangepast kan worden terwijl de kas wordt gekoeld. GAHU heeft een koelmogelijkheid waardoor het mogelijk is om de temperatuur te beheersen tijdens het ontvochtigen. "Vooral in de zomer leiden hoge temperaturen tot andere complicaties." Hij legt uit dat ze eerder stuurden op relatieve luchtvochtigheid, maar dat ze nu altijd werken met de VPD. "Dat is belangrijk, omdat de relatieve luchtvochtigheid de conditie van de planten niet weergeeft, maar de VPD wel."

De VPD (Vapor Pressure Deficit) wordt door telers gebruikt om te beoordelen hoe droog de lucht is op een bepaald moment. VPD is een belangrijk meetinstrument voor het behouden van een optimale biomassa en opbrengst van de plant en de juiste VPD staat centraal in het voorkomen van schimmels en ziektes. Ook voorkomt het een slechte opname van voedingsstoffen. Omdat de VPD onafhankelijk is van de temperatuur biedt het betere inzichten dan de relatieve luchtvochtigheid. 

Dankzij de installatie is het mogelijk om de kas gesloten te houden en volgens Emrullah biedt dat grote voordelen, ook als hij kijkt naar de toekomst. "Met de toename van insecten is het gesloten houden van kassen belangrijk. Met dit apparaat kunnen we dat bereiken."

Voor meer informatie:
Timfog

Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven