Vijf jaar garantie op componentniveau armaturen ligt in het verschiet

Tholen - Er ligt voortaan vijf jaar garantie in het verschiet op componentniveau voor tuinders die armaturen aanschaffen. Elektronicaleverancier GS NL biedt de opvallend lange garantie, waarvoor onafhankelijk advies- en engineeringsbureau Orance is ingeschakeld door GS NL om de installatie vooraf te beoordelen.

GS NL trekt naar eigen zeggen 'de problemen en uitdagingen van de klant naar zich toe' om de kwaliteit van belichtingsinstallaties te verbeteren. "We zetten een nieuwe standaard", vat Lars van der Voort van GS NL het samen. 

Heel veel armaturen op groeiende markt
Voor de elektronicaleverancier is deze stap opvallend te noemen, zeker voor wie bedenkt dat tot voor kort vrijwel niemand GS NL kende omdat de componenten nu eenmaal in een armatuur 'verstopt' zitten. "Het zijn de armaturenproducenten, onze OEM-partners, die met bijvoorbeeld onze drivers een eindproduct, een armatuur opbouwen."

Nu wil het feit dat de tuinbouwbelichtingsmarkt gigantisch groeit en er heel veel aanbieders zijn, waardoor risico's toenemen en tuinders door de bomen het bos niet meer zien. Reden voor GS NL om Orance te benaderen en daarmee 'de schaduwkant van groeilicht onafhankelijk te belichten'.

Dit doen ze bij Orance door het bieden van helder inzicht in de risico’s. Lars: "Orance is een bekende partij in de markt met jarenlange ervaring in de engineering van complexe groeilichtinstallatie, dus voor ons een goede partij om te benaderen. Zij zetten hun kennis en ervaring in om de risico’s te verkleinen en de kwaliteit van de installaties te verbeteren.

Risico’s kunnen worden beperkt door het inzichtelijk maken van twee belangrijke factoren die de levensduur van het armatuur sterk beïnvloeden: de technische engineering van de elektrische installatie en de netspanning, oftewel de power quality."

Eigen meting geeft inzicht warmtehuishouding armaturen
GS NL heeft zelf onderzoek gedaan naar armaturen die er op de markt zijn. Hierbij werden alle verschillende armaturen doorgemeten. "Daarbij zagen we grote verschillen in de temperatuurhuishouding", vertelt Lars. Twee producenten sprongen er in de tests voor GS NL positief bovenuit. "Zelf hebben wij geen invloed op hoe producenten onze componenten inbouwen, omdat wij 'slechts' de componenten leveren."

Ook op de installatie waarin een armatuur geplaatst wordt, heeft GS NL geen invloed. Toch geeft men wel garantie op componenten. Die garantie wil het bedrijf nu voor vijf jaar gaan geven op de componenten toegepast in de armaturen die in de eigen test het best scoorden. Nu is drie jaar garantie nog de standaard in de markt. "Met een hogere garantie ondervangen wij de risico's, waarvan wij in de markt zien dat die nogal eens net na de garantietermijn van drie jaar ontstaan."

Garantie na garanties
Wel onder voorwaarden natuurlijk en daar komt de samenwerking om de hoek kijken. "De klant moet ook iets doen voor het krijgen van de garantie", legt Lars uit. "De elektrische installatie dient men te laten beoordelen door Orance, zodat wij de garantie krijgen dat de installatie in orde is. Ook in geval van een nieuwe elektrische installaties beoordelen de specialisten van Orance de engineering en komen op locatie om datgene wat op papier staat met de praktijk te toetsen."  

Tot slot doet ook de netspanning (de power quality) ertoe, want ook die kan, bij gebreken, problemen geven en ervoor zorgen dat componenten niet hun verwachte levensduur halen. "Denk bijvoorbeeld aan spanningsfluctuaties, waardoor er een te lage spanning op het armatuur komt te staan", geeft Lars aan. "Wat wij voor klanten gaan doen, als service, is het inbouwen van Power Analyzers in installaties waar onze componenten worden geplaatst. Daarmee kunnen wij op afstand monitoren of de elektrische installatie goed functioneert. Bij afwijkingen geven wij de tuinder een seintje, die vervolgens zijn actie kan ondernemen of zijn installateur kan inschakelen."

Totaalpakket
GS NL gaat de garantie nationaal en internationaal aanbieden. "Tuinders kunnen blijven werken met de voor hun vertrouwde partijen, zoals armatuurleverancier of installateur. Ons primaire doel is om de kwaliteit van de groeilichtinstallaties te vergroten.”

De eerste aanbiedingen met vijf jaar garantie zijn ondertussen al de deur uit. "De bedoeling is dat met dit totaalpakket tuinders straks nog meer plezier van ons product hebben in een goed werkende groeilichtinstallatie. Daar heeft uiteindelijk iedereen baat bij, zowel teler als leverancier."   

Voor meer informatie:
GS NL
www.gs-nl.com/nl 
info@gs-nl.com 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven