Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

17 december: webinar over aanpak virussen en bacteriën

Virussen en bacteriën kunnen grote schade aanrichten in gewassen. Ze kunnen ongezien kassen binnen komen met plantmateriaal, insecten, fust of via mensen. De schade is vaak al groot voordat telers bemerken dat ze in het gewas zitten. Daarnaast zijn er geen gewasbeschermingsmiddelen voorhanden om bij eventuele aantasting in te kunnen grijpen.

Het is daarom extra belangrijk om voor de aanpak te richten op preventie en de verspreidingsvector. Kennis over type virus en bacteriën en hun verspreidings-route is dus zeer belangrijk. Daarover gaat het webinar Plantgezondheid van donderdagmiddag 17 december, georganiseerd in samenwerking met Wageningen University & Research, schrijft Helma Verberkt van Glastuinbouw Nederland in een aankondiging.
 
Ineke Stijger, viroloog bij de Wageningen University & Research gaat tijdens deze online bijeenkomst in op de verschillende soorten virussen en hun verspreidingsroute. Ook presenteert zij de nieuwe ontwikkelingen in de aanpak van bacteriën. Hiermee krijgen deelnemende telers goed zicht op deze vaak onzichtbare belagers. Zoals aangegeven zijn er geen directe gewasbeschermingsmiddelen voorhanden. Wat kunnen telers dan wel doen om te voorkomen dat dergelijke ziekten op hun tuin komen en zich daar verder kunnen verspreiden?

Voorkomen en beheersen
Adriaan Vermunt, onderzoeker bij Groen Agro Control, presenteert de resultaten van de vele onderzoeken die zij hebben gedaan aan verschillende soorten virussen zoals onder meer ToCV, ToBRFV en komkommerbontvirus.

Jeannette Vriend van Glastuinbouw Nederland gaat nader in op hoe verdere verspreiding op de bedrijven kan worden voorkomen door gericht te kijken naar de specifieke verspreidingsroutes. De aanpak van een wittevlieg als vector van diverse virussen vraagt een andere inzet dan een mechanisch overdraagbaar virus, zoals ToBRFV of de bacterie Ralstonia. Hiermee wordt een goed overzicht verkregen van de stappen - van fundamenteel naar praktijk - in het voorkomen en beheersing van virussen en bacteriën in de glastuinbouw. 

Kennistransfer Plantgezondheid (KOM)
Deelnemers aan het webinar kunnen concrete vragen stellen aan deze sprekers, die in de presentatie verwerkt worden of tijdens het webinar gelijk beantwoord worden. Dit webinar is te volgen voor iedereen die geïnteresseerd is in de onderwerpen en valt ook onder de Kennistransfer Plantgezondheid binnen Kennis op Maat (KOM) van de Topsector T&U.

Meer informatie en aanmelden
Gespreksleider van het webinar ‘Aanpak van virussen en bacteriën’ is Helma Verberkt, beleidsspecialist Plantgezondheid bij Glastuinbouw Nederland. Deze online bijeenkomst vindt plaats op donderdagmiddag 17 december van 15.30 tot 16.45 uur. Aanmelden kan tot donderdag 17 december 10.00 uur via het aanmeldformulier.

Voor het volgen van het webinar is alleen een goede internetverbinding en een telefoon/computer/tablet met geluid nodig. De dag van het webinar (begin van de middag) ontvangen de deelnemers per e-mail nadere instructie en een link waarmee het webinar te volgen is. Zorg ervoor dat tien minuten voordat het webinar start de inlogprocedure is uitgevoerd.

Publicatiedatum: