“Dit jaar vragen wij zekerheid, ondernemingsruimte & waardering”

Jonge telers uit Hoogstraten schrijven brief aan de Sint

De Hoogstraatse jonge telers maken zich zorgen. De Vlaamse regering zet hun ondernemerschap onder druk. Daarom schrijven jonge boeren uit Hoogstraten een brief aan de Sint. Hierin vragen ze niet om speelgoed, maar zoeken zekerheid, ruimte om te ondernemen en waardering. De Sint begrijpt de vraag van de jonge telers maar kan hun probleem niet alleen oplossen. Daarom vraagt hij een luisterend oor aan het gemeentebestuur van Hoogstraten.

Geef boeren ruimte om te ondernemen
Innovatie en techniek staan niet stil en ook landbouwbedrijven evolueren. De boeren willen hun bedrijf klaar maken voor de toekomst en vragen daarvoor ondernemingszekerheid. Het is niet zo dat alles moet kunnen, maar om als jonge telers nog voedsel te kunnen voorzien, zijn ruimte en objectieve vergunningsverlening noodzakelijk.

Om hun grieven duidelijk te maken schreven ze een brief aan de sint:

“Beste Sint,

Boeren is een passie. Een passie die ons 24/24 en 7 op 7 in de weer laat met de zorg voor onze dieren en ons land. Land vinden wij belangrijk. Als boer werk je in en met de natuur, met water en een vruchtbare bodem. Wie zijn grond niet in ere houdt, gaat in de fout. Rentmeesterschap voor onze volgende generatie. Boerderijen worden vaak gerund door verschillende generaties. De zorg voor ons land en de dieren wordt ons vaak al met de paplepel in gegeven. Wie ooit een boerin heeft ontmoet, weet dat zij zorg draagt voor haar dieren. Gezonde dieren zijn noodzakelijk voor een gezond bedrijf waardoor we kunnen verder investeren in de toekomst. Een toekomst waarin wij als boeren rekening willen houden met de noden van onze omgeving. Onze intenties zijn goed. Niet alles loopt foutloos, wij zijn niet perfect. Er is al heel wat veranderd de laatste jaren.  Anders dan 50 jaar geleden maar onze passie voor boeren is even sterk gebleven.

Maar boeren zijn ook ondernemers…”

De jonge boeren vragen in hun brief de mogelijkheid tot een constructieve dialoog. En willen de hand reiken en de verbinding opzoeken. Ze vragen om hun expertise mee te nemen in de landbouwadviesraad en via deze weg te bouwen aan wederzijds begrip en vertrouwen. Ten slotte heeft iedereen baat bij een verenigd platteland waarin er ruimte is om ‘samen’ te leven en te ondernemen.

De Burgemeester en de Sint ontmoeten elkaar op vrijdag 4 december 2020 om 16.30 uur op te stoep van het gemeentehuis van Hoogstraten, Vrijheid 149, 2320 Hoogstraten. 

Voor meer informatie:
Bram Van Hecke
0472 47 53 17
bram.vanhecke@groenekring.be  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven