Gerrit Staal, Elpress:

"Voedselveiligheid is ook in de glastuinbouw steeds belangrijker”

Tholen – “Binnen twee weken zat ik thuis.” Inmiddels kan Gerrit Staal, sinds 1 maart Export Manager Horticulture Sector bij Elpress, erom lachen maar het was wel even wennen. Zijn eerste stappen in de wereld van hygiëne in de glastuinbouw had hij anders voorgesteld. Voor de business is het coronavirus, de ‘boosdoener’ voor het thuiswerken, echter ‘niet slecht’. “Het gaat goed bij Elpress, ook in de glastuinbouw. Elpress wordt ook in die laatste markt steeds bekender. Dat is supergaaf om te zien. Samen met mijn netwerk draag ik daar inmiddels ook mijn steentje aan bij.”

Elpress, dat al meer dan veertig jaar actief is met Boxmeer als hoofdlocatie, begon ooit met de productie van pompen, maar is tegenwoordig met een totaalpakket aan hygiëne- en reinigingsmachines wereldwijd bekend, vooral in de voedingsmiddelenindustrie. “Dat is zo’n negentig procent van de markt”, weet Gerrit. “Maar de glastuinbouwsector trekt aan. Voedselveiligheid wordt ook hier steeds belangrijker. Je merkt het aan aanvragen voor projecten in, Midden-Oosten, Noord-Amerika, China, noem maar op.”

Hygiëneroute
Het coronavirus, hoe vervelend de gevolgen van het virus ook zijn, heeft de wereld maar weer eens met de neus op de feiten gedrukt en laten zien hoe belangrijk hygiëne is. Aan Gerrit om als Export Manager, samen met lokale partners wereldwijd, telers te adviseren hoe ze stappen kunnen zetten op hygiënegebied. “In principe moet je als bedrijf zorgen dat de complete hygiëneroute, zoals wij dat noemen, klopt. Het hangt van de eisen, de wensen van de klant en de ruimte op de locatie af wat er moet en kan.”

Het team van Elpress helpt vervolgens het complete hygiëneproces vervolgens in te richten. “Daarbij hebben bedrijven vaak specifieke wensen, zoals de mogelijkheid om de chemiebak op een hygiënesluis af te kunnen sluiten. Op die manier kunnen niet alle medewerkers op een teeltbedrijf er zomaar bij, maar is toegang exclusief voor geautoriseerd personeel. Dat is veilig, maar ziet er ook fraaier uit”, geeft Gerrit blijk van het feit dat hij inmiddels goed in de wereld van hygiënesluizen is ingeburgerd.

Nagenoeg alle uitrusting voor persoonlijke hygiëne van Elpress is HACCP International gecertificeerd. ‘’Dat is een erkenning en bewijst dat we het beste en vooral de meest hygiënische oplossingen voor onze klanten wereldwijd maken.’’

Het spreekt voor zich dat daar veel meer bij komt kijken dan alleen een hygiënesluis, misschien wel de bekendste hygiënetoepassing die ook in de glastuinbouw eigenlijk niet meer weg te denken is. “We maken complete hygiëne straten, waarmee je zorgt dat mensen voordat ze een productieruimte of verwerkingsruimte binnengaan alle hygiënestappen doorlopen. Handen wassen is dan verplicht, net als het reinigen van de schoenzolen en vervolgens handen en schoenzolen desinfecteren.”

Alles onder één dak: turnkey
Elpress doet echter meer dan oplossingen voor persoonlijke hygiëne. “Voor het goed schoon krijgen van kratten en ander ladingdragers maken we bij Elpress industriële wassystemen die perfect afgestemd zijn voor het bedrijf en efficiënt omgaan met kosten en milieu.” En voor het reinigen van sorteer-, verwerk- en verpakmachines, maar ook voor andere oppervlaktes, heeft het bedrijf reinigingssystemen. “Hierbij is de contacttijd belangrijk. Productiemachines kunnen perfect schoongehouden worden om kruiscontaminatie of andere besmettingsgevaren te voorkomen. Op die manier timmer je op hygiënegebied een bedrijf helemaal dicht.”

De Hygiëne Selector helpt bedrijven op weg. “Hier kan men aangeven aan welke certificeringen men wil voldoen en hoeveel mensen er per minuut door de hygiëneroute naar de productie dienen te gaan. Ook vragen wij hier of voldoen aan de wettelijke minima voldoende is voor een klant of dat zij bedrijfsspecifiek meer verlangen. “

Tot nu toe ziet Gerrit dat uit het complete Elpress-assortiment de meeste vraag naar een ‘standaard’ hygiëne-uitrusting is. “Voor een glastuinbouwbedrijf betekent dat een hygiënesluis, wasbakken en een krattenwassysteem. Ook hier zijn er verschillende gradaties, van ‘basis’ tot geavanceerdere oplossingen. En er komen steeds nieuwe ontwikkelingen bij. Verklappen kan ik nog niets, maar geloof me, dat worden interessante ontwikkelingen.”

Voor meer informatie:
Elpress
www.elpress.com/nl/ 

Gerrit Staal
gs@elpress.nl 
+31 (0)6 51627745


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven