Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

40 vouchers ter waarde van maximaal 40.000 euro voor insectentelers

Gisteren heeft het ValuSect-project een vouchersysteem gelanceerd, goed voor in totaal een budget van 8 ton voor insectentelers. Bedrijven met een innovatief idee voor de ontwikkeling van voedingsproducten op basis van insecten kunnen een aanvraag indienen.

De komende drie jaar worden 40 voorstellen geselecteerd. De vouchers hebben een waarde van 10.000 euro, 20.000 euro of 40.000 euro aan diensten van de projectpartners. Het consortium bestaat uit experts in insectenkweek, in de verwerking van eetbare insecten en in de marketing van voeding op basis van insecten.

Er is ondersteuning voor de ontwikkeling van producten op basis van drie soorten eetbare insecten: sprinkhanen, krekels of meelwormen. De vouchers hebben betrekking op de kweek, de verwerking, het gebruik of het op de markt brengen van insecten voor menselijk voedsel. Diervoeder komt dus niet in aanmerking.

“Inagro is gespecialiseerd in insectenkweek. Wij zullen dus voornamelijk producenten met vragen rond de kweekfase begeleiden", vertelt Carl Coudron, expert insectenkweek bij Inagro.

Wie kan een aanvraag indienen?
Producenten van levensmiddelen, gevestigd in Noordwest-Europa, kunnen een voucheraanvraag indienen. Zowel starters als ervaren bedrijven

Wat is het dienstenaanbod?
De vouchers bieden technische ondersteuning of ondersteuning bij productontwikkeling, uitvoering van smaakproeven of bij de verbetering van kweek- en verwerkingstechnieken. Afhankelijk van de vraag zal de projectpartner met de meeste expertise in dat domein ondersteuning bieden. Inagro biedt samen met negen internationale partners hun diensten aan.

Het overzicht van de aangeboden diensten staat hier op de  ValuSect-website.

Hoe kan je een aanvraag indienen?

De aanvraagprocedure bestaat uit twee fasen:

1.    Ideeën verzamelen: aanvraag indienen tussen 1 en 31 december 2020

Geïnteresseerde (agrovoedings)bedrijven dienen een formulier in met algemene informatie over hun bedrijf en een beschrijving van hun idee of vraag waarvoor ze een voucher willen ontvangen. Dit ‘Application Form Stage 1’ sturen ze voor 31/12/2020 door naar valusect@thomasmore.be.

In januari is er evaluatie en selectie van de ontvangen voorstellen. Eind januari 2021 weten de bedrijven of ze al dan niet in aanmerking komen voor de tweede fase.

2.    Details verzamelen: aanvraag indienen tussen 1 en 15 februari 2021

Aanvragers die in januari 2021 een positief antwoord kregen, mogen hun idee verder in detail uitwerken. De gevraagde ondersteuning moet overeenkomen met de diensten beschreven in het menu.
In maart 2021 krijgen de bedrijven antwoord of hun voorstellen definitief in aanmerking komen voor een voucher.

Het project
ValuSect is een project dat voor € 2,08 miljoen wordt gefinancierd door het Interreg North-West Europe programma. Het project loopt tot eind juni 2023. Het consortium wordt door Thomas More Hogeschool  gecoördineerd en bestaat uit 9 volwaardige leden en 8 geassocieerde partners  verspreid over 7 landen.

De volwaardige leden zijn: Inagro vzw, Aberystwyth  University, Zürcher Fachhochschule, Stichting Fontys,  het Innovatiesteunpunt,  Teagasc, New Generation Nutrition Pro-active, AliénorEU en BIC Innovation Limited.
 
 
 

Publicatiedatum: