Oorzaak prijzencrisis Spanje ook gezocht in etikettenfraude

De huidige prijscrisis voor groenten uit Almería levert trieste beelden van groentendumpingen op. Maar wat ligt er ten grondslag aan deze crisissituatie?

Raúl Gómez Martínez, een teler uit het dorp La Mojonera, vertelt aan diariodealmeria.es dat de afgelopen maand verschrikkelijk is geweest voor de prijzen. En dat niet alleen voor de komkommer, maar ook voor de aubergine, de tomaat, de paprika of de courgette. "De verkoopprijs ligt ver onder de productiekosten", klaagt de teler. Hij wijst naast concurrentie, hoge temperaturen ook op etikettenfraude.

Nog maar een week geleden meldde de Andalusische gewestregering dat het al 400 specifieke inspecties in Almería heeft uitgevoerd naar het heretiketteren met Spaanse labels van groenten en fruit uit derde landen. Daarbij zijn reeds elf bedrijven tegen de lamp gelopen. Aan enkele is een sanctie opgelegd, terwijl voor de rest de strafprocedure nog lopende is.

Daarbij komt nog dat groenten en fruit uit derde landen niet dezelfde garanties zouden bieden als verse producten uit Spanje, zo stelt de teler en met hem de Spaanse landbouworganisaties. Daarom vragen ze dat er een beleid zou worden gevoerd van zero residu, onder meer ondersteund door kwaliteitslabels. "Aan deze landen worden niet dezelfde eisen gesteld als aan ons. Dat heet gewoon oneerlijke concurrentie", zegt hij.

Tot slot stipt Gómez Martínez ook het verschil in prijs aan tussen wat een teler ontvangt en wat de consument betaalt in de winkel. “Ik verkoop mijn komkommers voor 5 à 10 cent per kilo, maar in de supermarkt liggen ze voor €1,80 à €2. Iemand in de waardeketen is zich mooi aan het verrijken ten koste van de teler én de consument”, besluit hij.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven