"de groothandels hebben de tomaten massaal uit Nederland gehaald"

Zweedse tomatentelers boos door goedkope importtomaten

Zweedse tomatentelers hebben het moeilijk door de coronacrisis. Mats Olofsson van Vikentomater in Zuid-Zweden heeft 33 seizoenarbeiders in dienst en teelt zo’n 250 ton tomaten per jaar. Hij verloor dit voorjaar veel toen de restaurants geen inkopen meer deden en hij zijn prijzen aan moest passen: “We hebben ons aangepast en verkopen nu in de winkels, maar daar hebben we behoorlijke concurrentie als er goedkope tomaten uit Marokko, Spanje en Nederland worden geïmporteerd. Ik ben bang dat groothandels niet meer aan Zweden denken, dat ze importeren omdat het zo goedkoop is", vertelde hij vorige week aan vk.se

Concurrentie
De grootste tomatenteler van het land, Mads Pedersen, sluit zich aan in het bericht bij Olofsson: “Het is moeilijk om te concurreren. Uiteindelijk ligt het eraan wat de consument kiest, dus ik hoop dat ze de lokale teelt steunen.” Net als Marcus Söderlind, woordvoerder van de Zweedse landbouw-coöperatie LRF: “Het is een heel moeilijk jaar en alle ondernemers denken na over wat ze met hun producten moeten doen. Consumenten willen meer groente en fruit en veel wijst erop dat de belangstelling voor lokale en in Zweden geteelde gewassen is toegenomen. Maar de tomaat is al jaren een zorgenkindje, want zelfs in het hoogseizoen beslaan Zweedse tomaten maar een kwart van de markt, dus die extra vraag heeft helemaal geen invloed gehad op de handel. Is er ergens een verstoring, dan stroomt de markt over en daalt de prijs. Tomaten uit het buitenland zijn dan goedkoop en het vervoer kost niets, dan kun je de concurrentie niet aan. Plus Zweedse telers zijn overgestapt op biobrandstof terwijl in Nederland het fossiele gas behouden wordt.”

Volgens de telers zijn er o.a. 'massaal' tomaten uit Nederland geïmporteerd. Het gevolg is dat volgend seizoen de teelt van één grote cherrytomaatsoort met een kwart omlaag gaat.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven