Gezocht: Nederlandse cannabiskwekers

De gemiddelde cannabiskweker in Nederland is een man tussen 22 en 34 jaar. Hij oogst zo’n 100 gram voor eigen gebruik. Het blijkt verder een gehoorzame burger te zijn. Dat bleek in 2013 uit internationaal onderzoek van verschillende universiteiten. Het onderzoek krijgt nu een vervolg.

De onderzoekers werken samen in het Global Cannabis Cultivation Research Consortium. Zij zoeken nu opnieuw mensen die cannabis kweken of gekweekt hebben op kleine of middelgrote schaal. Het nieuwe onderzoek loopt in 17 landen verdeeld over 4 continenten.

Voor een cannabisbeleid is inzicht nodig. Dat inzicht krijg je door alle stemmen te horen. Dus ook die van kwekers. Maar niemand loopt op straat met een bordje ‘Ik kweek cannabis’. Dat is een uitdaging voor de onderzoekers. Toch gaven bij de vorige bevraging  277 Nederlandse kwekers zich (anoniem) bloot. In België waren dat er 1065.

Het Nederlandse én Belgische luik van het onderzoek wordt gestuurd door professor Tom Decorte van de faculteit Recht en Criminologie van de Belgische Universiteit Gent.

Minder Nederlandse kwekers?
Waarschijnlijk niet. Alleen bleek het moeilijker om vanuit het verre Gent Nederlanders te bereiken. Omdat er verschillende profielen van kwekers zijn, is het belangrijk om genoeg mensen te vinden die de vragenlijst invullen. Dat gaat snel en gewoon online. Er zijn 40 standaardvragen die in elk land dezelfde zijn. De lokale onderzoekspartner voegt er nog een paar eigen vragen aan toe.

Het onderzoekt peilt naar ervaringen van de kwekers, hun motivatie om te kweken, hun eventuele consumptie van cannabis en andere verdovende middelen en de mate waarin de deelnemer in contact staat met drugsmarkten. Het resultaat is een objectief beeld van cannabiskweek. Die wereld staat niet stil en door het onderzoek te herhalen krijgen de onderzoekers zicht op trends.

Uiteraard is de bevraging compleet anoniem. De onderzoekers registreren niet eens het IP-adres.  De vragenlijst is te vinden op www.worldwideweed.nl/. Invullen kan tot eind april.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven