Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Dagelijks vraag naar radijs maar prijs en consumptie dalen"

Van november tot april teelt het Italiaanse De Simone di Francolise (gelegen boven Napels) radijs in verschillende soorten bundels en verpakkingen, afhankelijk van de wensen van de klant. In de afgelopen twee jaar is het bedrijf gegroeid op het gebied van organisatie en verwerking.

De groenten wordt voor 70% volgens schema geteeld en is bestemd voor het buitenland. De overige 30% blijft beschikbaar voor de vrije verkoop. De Simone werkt voornamelijk met buitenlandse afzet-kanalen, maar heeft ook programma's met enkele Italiaanse grootschalige distributeurs, aan wie het radijzen in zakken van 125, 250, 300 gram afzet, afhankelijk van de vraag.

De oogst vindt plaats op 60 hectare overdekte grond en 40-50 hectare in de vollegrond, om de continuïteit van de teeltcyclus te waarborgen. "We zijn eind oktober begonnen met het oogsten van de winterradijsvariëteiten. Hoge temperaturen zorgden voor enkele problemen met de kwaliteit van de bladeren," zegt Aldo De Simone. "De prijzen en de consumptie van radijs dalen. Dit is een situatie die mede veroorzaakt wordt door de coronapandemie, die de consument dwingt om prijsbewust te leven. De vraag wordt gelukkig dagelijks versterkt door het feit dat we een groenten telen die bijna geen residu bevat."

"We exporteren voornamelijk naar Duitsland, waar we leveren aan Lidl, maar we hebben ook relaties in Oostenrijk, Tsjechië, Zwitserland, Polen, Roemenië. Elke afzetketen heeft zijn eigen specificaties op het gebied van verpakking, volgens het weekaanbod, bijvoorbeeld in houten of plastic dozen. Duitsland vraagt om 8x15, 10x15 of 15x15 formaten, Polen, Roemenië en Zwitserland kiezen voor 20x10."

Vanwege Covid-19 werkt het bedrijf met een gereduceerd aantal arbeidskrachten. "We hoopten dat onze werknemers van buiten de EU na de zomer zouden terugkeren, maar het lukte hen niet om naar Italië te reizen. Daarom hebben wij gebruikgemaakt van lokale arbeidskrachten," besluit De Simone.

Voor meer informatie:
Aldo De Simone
Società Agricola De Simone S.S.
Via C.S. Bottacce, 18
81050 Francolise (CE) - Italië
+39 333 9436419
agricoladesimone@gmail.com

Publicatiedatum: