Rusland weert Oezbeekse tomaten en paprika's uit angst voor ToBRFV

De Russische federale dienst voor veterinair en fytosanitair toezicht, Rosselkhoznadzor, verbiedt de import van kastomaten en -paprika's uit de Fergana-regio in Oezbekistan. Dat deelt EastFruit. De beperkingen volgen op de vondst van het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) op producten uit de Oezbeekse regio.

Oezbeekse handelaren beschouwen het verbod volgens EastFruit  niet als een ramp, maar als een waarschuwing. Een van de marktdeelnemers verklaarde dat als het verbod alleen wordt ingevoerd voor de producten van één regio, de import uit Fergana hoogstwaarschijnlijk zal doorgaan en dat de producten dan officieel uit andere regio's zullen komen.

EastFruit-experts benadrukken het belang van het verhogen van het niveau van de quarantainecontrole van Oezbeekse kasproducten en van een grondige analyse van de situatie in alle glastuinbouwbedrijven, aangezien een herhaalde opsporing van dit virus kan leiden tot een volledig einde van de export. Opgemerkt moet worden dat Rusland in wezen de enige afzetmarkt is voor kasproducten uit Oezbekistan.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven