ToMMV op EPPO Alert Lijst gezet

In Frankrijk zijn recent de eerste vondsten van het Tomato leaf curl New Delhi virus (ToLCNDV) gemeld. Het gaat om vondsten in courgette en paprika in zuidelijke regio's. 

In Tsjechië, zo blijkt uit hetzelfde EPPO-rapport met updates voor november 2020, is het Tomato mottle mosaic virus (ToMMV) voor het eerst gevonden in zaadteelten van tomaat en paprika. Het virus is ook op de EPPO Alert Lijst gezet. 

Frankrijk
Het ToLCND-virus werd in september 2020 gevonden op drie locaties in het departement Bouches-du-Rhône en op één locatie in het Gard departement. Het ging in twee gevallen om courgettezaadteelt buiten, maar niet voor commerciële productie. De andere twee vondsten betrof ook buitenteelt, hier van sierpompoenen.

Op 30-50 procent van de planten van de sierpompoenen werden voor het virus symptomatische bladvlekken gevonden. Bij alle vondsten werden de planten vernietigd. Tegen de vectoren van het virus werden insecticiden ingezet. Onderzoek naar de bron van de uitbraak loopt.

Tsjechië
Bij een pre-export check wed in september ToMMV gevonden in Zuid-Moravië. Het ging om vondsten in twee tomatenteelten en één sierpeperteelt. Symptomen werden niet gevonden. Het zaad waaruit de planten zijn opgekweekt, kwam uit dezelfde regio, zo bleek uit onderzoek, en stamde uit 2015 en 2016. Ook deze bronteelten toonden geen symptomen. Verder onderzoek naar de bron van de besmetting loopt. Fytosanitaire maatregelen werden niet genomen. 

ToMMV op EPPO Alert Lijst
Het ToMMV-virus is op de EPPO Alert Lijst geplaatst. Sinds 2013 is het virus bekend, na een vondst in Mexico. Daarna volgden ook vondsten in o.a. Europa en Noord-Amerika. Vanwege gelijkenissen met het Tomatenmozaïekvirus (ToMV) wordt niet uitgesloten dat de verspreiding van ToMMV breder is dan tot nu toe bekend.

Alle EPPO-updates zijn hier, per maand, in te zien. De november-update zal hier binnenkort verschijnen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven