Voldoende generativiteit behouden vanaf nu punt van aandacht in fossielvrije tomatenteelt met LED

Acht weken na planten zijn in de week van 16 november bij Delphy Improvement Centre in Bleiswijk de eerste tomaten geoogst in het project ‘Tomaat Fossielvrij met LED’. Afgelopen jaar werd in een teeltsysteem met hybride belichting (totale intensiteit 225 µmol/m2/s) een goede productie gerealiseerd, met een netto warmtegebruik van 3.4 m2/m2. 91% van de warmtevraag werd ingevuld met de warmtepomp, waarvoor 80 kWh/m2 voor benodigd was.

Deze winterteelt is de kas uitgerust met 280 µmol/m2/s ‘HortiLED Top Summit’. Lisanne Helmus-Schuddebeurs van Delphy doet op Kas als Energiebron verslag.

Bij de inrichting van het belichtingssysteem was er vanuit de telers een duidelijke wens om een aandeel witlicht in het spectrum op te nemen om het gewas onder LED belichting beter te kunnen beoordelen. Er is daarom ook 10% witlicht in het spectrum opgenomen.

Ontbreken van stralingswarmte
De kasuitrusting met 100% Ledbelichting geeft dit jaar verschillende nieuwe uitdagingen richting de doelstelling om fossielvrij te telen met behoud van productie en kwaliteit. Om de belichting optimaal in te zetten (dus ook niet meer uren dan nodig), is voorafgaand aan de teelt een planning opgesteld waarmee de wekelijkse lichtvraag van het gewas is bepaald.

Maar nog niet alles is vooraf te plannen, het ontbreken van stralingswarmte is bijvoorbeeld een wekelijkst punt van aandacht in de begeleidingsgroep. Tot nu was er veel licht van buiten en lag de bloeisnelheid in de eerste acht weken van de teelt gemiddeld op 1 tros/stengel/week. Nu het buitenlicht verder afneemt, en de belichting komende week naar de maximale belichtingsduur van 18 uur gaat, zullen de onderzoekers gaan telen met een basisetmaal van 19.5°C, met een toename op basis van het buitenlicht.

Lees hier verder op Kas als Energiebron.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven