Oproep voor tomatentelers en opkwekers: "Blijf sectorplan tegen ToCV volgen"

Eind 2017 is het eerste geval van het Tomato Chlorosevirus (ToCV) vastgesteld in Nederland. Snelle eliminatie bleek al snel niet mogelijk. In 2018 bleek dat 19 locaties besmet waren. De hoop werd gevestigd op eliminatie eind 2018, maar het virus, dat als verspreidingsvector wittevlieg heeft, is latent nog aanwezig.

Daarom geven GroentenFruit Huis, Plantum en Glastuinbouw Nederland op TuinbouwAlert het dringend advies aan tomatentelers en opkweekbedrijven het sectorplan tegen ToCV te blijven volgen. Het aantal getroffen bedrijven en locaties neemt duidelijk af, maar het virus is nog steeds niet helemaal geëlimineerd, waarschuwen zij.

Het ‘Hygiëneprotocol: Van beheersingsstrategie tot eliminatie ToCV in tomaat’ geeft weer welke maatregelen nodig zijn. Het geactualiseerde protocol van 23 november 2020 is hier te vinden.

Beheersen en elimineren 
Het protocol is gericht op beheersstrategie in de opkweek en in de teelt, aangevuld met een eliminatieprotocol voor iedere teeltwisseling om Nederland ToCV-vrij te krijgen. Dit is zowel voor de Nederlandse productie als voor de internationale marktpositie van groot belang. Het virus is lang latent aanwezig en heeft als verspreidingsvector wittevlieg. Het is dus van belang dat de hele tomatenketen het sectorplan volgt, zo adviseren de bovengenoemde partijen.

Basis en aanvulling
De basis omvat hygiëne, verwijderen van zieke planten en biologische beheersing van wittevlieg. Aanvullend is een beperkt aantal correctiemiddelen ter beschikking. Om deze reden is een vrijstelling (artikel 38) van Verimark in de teelt van tomaat afgegeven ter bestrijding van wittevlieg. Dit middel is aanvullend noodzakelijk om het geïntegreerde biologische systeem (IPM) voor wittevliegbeheersing met roofwantsen en sluipwespen in stand te houden.

Bij de teeltwisseling moeten alle wittevliegen worden afgedood en het gewas verantwoord worden afgevoerd, zodat het ToCV zich niet kan verspreiden. In het protocol zijn adviezen hiervoor opgenomen. Het protocol is het resultaat van een unieke samenwerking tussen opkweekbedrijven, teeltbedrijven en afzetorganisatie, samen met de NVWA.

Meer informatie over ToCV is te vinden in het gelijknamige dossier.

Glastuinbouw Nederland, GroentenFruit Huis, Plantum, LTO Nederland, NFO en CBL werken samen aan beheersing van risico’s en crises in de voedingstuinbouw. Bij incidenten of crises communiceren ze samen via TuinbouwAlert.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven