Britten en Finnen eten meer groenten en fruit, Noren en Denen minder

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat de Britten in 2020 het meeste groenten en fruit eten in Europa. Ook zijn zij, samen met de Finnen, aanzienlijk meer groenten en fruit gaan eten tijdens de coronacrisis. Terwijl Noren juist minder groenten en fruit zijn gaan eten in 2020. De enquête, genaamd ‘5 a day Europe’, werd in september 2020 uitgevoerd door onderzoeksbureau Kantar TNS, in opdracht van het Noors Informatiebureau voor groenten en fruit (OFG).

In dit jaarlijks terugkerend consumentenonderzoek wordt inname van groenten en fruit van verschillende Europese landen gemeten, gerelateerd aan de '5 a Day' aanbeveling. Het advies “5 a Day”, vijf porties groenten en fruit per dag (een portie staat gelijk aan 80 gram), komt van de WHO (World Health Organization). Veel landen hebben dit overgenomen. In Nederland adviseert het Voedingscentrum 250 gram groente en 200 gram fruit per dag te eten.  

Consumptie verhogen met 20%
Het onderzoek is uitgevoerd in Noorwegen, Zweden, Denemarken, Finland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje, Italië, Duitsland en Nederland. In al deze landen werden dezelfde inzamelingsmethoden gebruikt en de enquête werd tegelijkertijd afgenomen met exact dezelfde vragen. Het doel van de enquête was in de eerste plaats om een ​​zo nauwkeurig mogelijk beeld te krijgen van de groenten- en fruitconsumptie in Europa. Dit zou moeten helpen om de inname van groenten en fruit in 2021 met 20% te verhogen, aldus het Informatiebureau voor groenten en fruit.

Aandeel van consumenten dat 5 porties groenten en fruit per dag eet (bron: Kantar)

Britten voorop, Denen achteraan
Het aandeel van de bevolking dat minstens 5 porties per dag eet is in 2020 aanzienlijk gestegen in het Verenigd Koninkrijk en Finland. De gemiddelde Britse consument eet 4,4 porties groente en fruit per dag, terwijl de Deense consument gemiddeld 2,5 porties eet. Nederland "scoort" met gemiddeld 3,0 porties niet heel veel beter. Of de consumptie van groenten en fruit in Nederland in 2020 gestegen is, komt niet in het onderzoek naar voren omdat er geen data beschikbaar is van voorgaande jaren. 

Ontwikkeling tussen 2017 en 2020 in de consumptie van groente en fruit (bron: Kantar)

Daling in Noorwegen
Opvallend is dat de Noren juist veel minder groenten en fruit zijn gaan eten tijdens de Covid 19-pandemie. Het Informatiebureau voor groenten en fruit wilde daarom uitzoeken wat er kan worden gedaan om deze trend te keren en nodigde Europese experts uit voor een webinar. Hierbij werd vooral gekeken naar hoe duwtjes (nudges) kunnen helpen met het maken van betere voedselkeuzes. Ook in Nederland wordt er gekeken hoe de groente-en fruitconsumptie verhoogd kan worden met behulp van duwtjes, bijvoorbeeld in het Ga voor Kleur-lab bij supermarktketen Dirk. 

Bron: Kantar


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven