‘Crystalhelder’ licht in de kas

Het is een jaar geleden dat Phormium zijn nieuwste, meest heldere energiescherm, PhormiTex Crystal, heeft gelanceerd. Ignace Verhelst uit Roeselare (BE) was één van de eerste groententelers die een jaar geleden koos voor PhormiTex Crystal in zijn kas met komkommer- en aubergineteelt. Zsuzsanna Tanács, Application Manager bij Phormium, ging bij hem op bezoek om meer te weten te komen over zijn ervaringen met het scherm.

Sinds september vorig jaar draait de nieuwe breimachine 24/7 op volle toeren. In een jaar tijd werden al enkele honderden hectares verkocht, geïnstalleerd en in gebruik genomen bij groentenkwekers in 12 verschillende landen wereldwijd.  

Verhelst vertelt hoe hij het scherm 1 uur voor zonsondergang sluit, het de hele nacht dicht houdt en 1 uur na zonsopgang weer opent. De energiebesparing is opmerkelijk: volgens zijn ervaring wint hij minstens 5 °C  door het scherm te sluiten. Tijdens de zomer gebruikt hij het scherm ook om de impact van de directe zon te verminderen.


Het scherm in de kas van Verhelst

Warmtebehoud en lichttransmissie
Dankzij een uniek breiproces gecombineerd met hoogtechnologische grondstoffen heeft PhormiTex Crystal een lichtdoorlatendheid van 90%. Daarom wordt het door de telers algemeen beschouwd als het meest transparante energiescherm op de markt, vertelt Zsuzsanna. "Het scherm laat het gewas toe om het daglicht volledig te benutten, bespaart energie en optimaliseert het klimaat in de kas.

De combinatie van een goed warmtebehoud met maximale lichttransmissie stabiliseert de temperatuur, waardoor de kans op schimmelziekten en dauw wordt geminimaliseerd. PhormiTex Crystal is door zijn brandvertragende werking - volgens Europese en Noord-Amerikaanse normen - ook vanuit het oogpunt van brandveiligheid een perfecte keuze voor alle kasinstallaties."

Phormium is de enige volledig geïntegreerde, 100% Europese producent van klimaatschermen met een volledig assortiment geweven en gebreide oplossingen. 

Voor meer informatie:
Phormium
www.phormium.com  
info@phormium.com 

Peter Ollevier
Sales & Marketing Director
peter.ollevier@phormium.com 

Arjan van der Veer
Sales Manager The Netherlands
arjan.vanderveer@phormium.com 

Zsuzsanna Tanacs
Application Manager
zsuzsanna.tanacs@phormium.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven