Telen op zeiljacht moet scheurbuik voorkomen

Zelfvoorzienend zijn is een doel van veel zeilers die de wereldzee├źn bevaren en bijvoorbeeld hun eigen water en energie opwekken, schrijft Erin Carey op Yachting World. Met de beperkte ruimte en de voor de hand liggende uitdagingen van zout, wind en beweging zouden velen nooit op het idee komen om hun eigen versproducten te telen. Toch kan het: er zijn zeilers die aan boord succesvol groenten telen om meer te leren over de mogelijkheden van het telen van verse kruiden en groenten op een zeiljacht.

Scheurbuik, de ziekte die de zeevarenden van oudsher opliepen, wordt veroorzaakt door een gebrek aan vitamine C, dat wordt geassocieerd met lange tochten op zee zonder groenten of fruit. Gelukkig is scheurbuik niet iets waar de meeste zeilers zich tegenwoordig zorgen over hoeven te maken, maar verse groenten zijn in de meeste scheepskoelkasten maar een paar dagen houdbaar en hebben vaak last van kneuzingen door de beweging van het schip.

Maar met een tuin aan boord, hoe klein ook, blijft pasta met verse basilicum of een knapperige salade niet langer beperkt tot aan de wal gekochte proviand. Veel kruiden staan bekend om hun gezondheidsvoordelen, omdat ze rijk zijn aan vitaminen en ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Met plannen om over de Stille Oceaan te varen, besloten Rick Moore en zijn eerste stuurman Maddie, een chef-kok, dat een tuin aan boord een noodzaak was voor hun Jeanneau 52 Sophisticated Lady.

Moore: "De laatste tijd wordt het belang van zelfvoorziening op een zeiljacht benadrukt, niet alleen als het gaat om elektriciteit en water, maar in elke vorm: energie, voeding en gezondheid. De keuze om te beginnen met de aanleg van een kleine, milieuvriendelijke groententuin leek ons de meest verstandige keuze voor onze boot."

Lees verder op: Yachting World 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven