RIVM:

"Norovirus is belangrijkste veroorzaker van ziekte-uitbraken door voedsel"

In 2019 registreerden de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten minder uitbraken van voedselgerelateerde infecties en vergiftigingen dan in 2018. Of er afgelopen jaar minder uitbraken waren of dat er alleen minder meldingen zijn, is niet bekend. De belangrijkste veroorzaker van ziekte-uitbraken door voedsel blijft het Norovirus. Dat blijkt uit de registratie van voedselgerelateerde uitbraken in Nederland in 2018-2019.

In 2019 registreerden NVWA en GGD ’en in totaal 735 voedselgerelateerde uitbraken, waarbij 3058 mensen ziek werden. In 2018 lag dat aantal op 756 uitbraken, met 2805 zieken. Net als in voorgaande jaren blijft Norovirus de belangrijkste veroorzaker van geregistreerde voedselgerelateerde uitbraken, gevolgd door Salmonella en Campylobacter.

Mensen kunnen ziek worden van voedsel. Als twee of meer mensen tegelijk ziek worden na het eten van hetzelfde voedsel, wordt dat een voedselgerelateerde uitbraak genoemd. Behandelend artsen en laboratoria moeten deze uitbraken melden aan de GGD ’en. Mensen die vermoeden dat ze ziek zijn geworden door voedsel, kunnen dit ook zelf melden bij de NVWA.

De genoemde getallen zijn lager dan het werkelijke aantal voedselgerelateerde uitbraken en het aantal zieken. Dat komt onder andere omdat niet iedereen die ziek is naar de huisarts gaat of de NVWA informeert. Het werkelijke aantal voedselgerelateerde infecties in Nederland wordt geschat op rond de 650.000 per jaar.

Meer informatie is te vinden in de publicatie Registratie voedselgerelateerde uitbraken in Nederland, 2018-2019 op de website van het RIVM.

Bron: RIVM


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven