Culinaire hulplijn, meer diepvries AGF, maximaal genieten en minimaal inspannen

Supermarkten voorbereid op zelfkoken met kerst

Tholen - De hamsterwoede van consumenten in het begin van de eerste lockdown ligt nog vers in het geheugen. Inmiddels laaien boerenprotesten langzamerhand weer op, is corona nog niet uitgedoofd en is het nog altijd onduidelijk of de horeca gasten mag ontvangen tijdens de kerstdagen. Branchevereniging CBL deed eergisteren al een dringend beroep aan overheid en gemeenten om in december zoveel mogelijk winkeluren beschikbaar te stellen, de opening van supermarkten op zondag overal toe te staan en de venstertijden voor laden en lossen te verruimen. Hoe kijken de supermarkten tegen de komende decembermaand aan?


Veel consumenten zullen kiezen voor bezorggemak

Colruyt voorziet dat mensen dit jaar meer zelf gaan koken. “Enerzijds doordat er gevierd zal worden in kleinere groepjes en anderzijds omdat mensen het nu gewoon zijn om zelf wat meer te koken (door de lockdown). Sommige klanten zullen het hele menu van A tot Z zelf koken, anderen zullen wat meer ‘ready-to-cook’ gebruiken (zoals voorgesneden groenten bijvoorbeeld) en nog anderen zullen gebruik maken van de kant-en-klare menu’s die we aanbieden (die je wel thuis nog moet opwarmen)”, aldus persverantwoordelijke Eva Biltereyst. “Mensen die dit jaar zelf koken kunnen inspiratie vinden in onze feestgids, waarin we feestelijke gerechten als inspiratie meegeven aan onze klanten. De recepten staan daar volledig in uitgewerkt, telkens voor 4 personen. Helemaal op maat dus om te koken voor een kleinere groep. Moesten klanten toch nog culinaire vragen hebben, dan kunnen ze ons culinair team steeds bereiken, ook op kerstavond zelf.

Champignons en witloof
Voor groenten en fruit ligt de focus op voldoende voorraad in de winkel hebben, zodat klanten steeds vinden wat ze nodig hebben. We denken dan vooral aan de klassiekers zoals champignons en witloof, die doen het altijd goed tijdens de eindejaarsperiode. Er is ook steeds een medewerker aanwezig in de versmarkt om te helpen of wat meer informatie te geven over de producten. Groenten en fruit in diepvries worden ook steeds populairder. Volgens ons om verschillende redenen: convenience (past in het ‘ready-to-cook’ verhaal), de producten zijn super vers, je kan het op voorhand kopen en lange tijd bewaren. Dit zien we mogelijk ook tijdens de feestperiode.

Logistiek opschalen voor de feestdagen bij Colruyt in 2019

De supply chain van groenten en fruit loopt grotendeels gelijk voor de horeca en distributie. Horeca en groothandels/tussenhandels kopen bij dezelfde bronnen (producent/veiling/importeur) als waar wij rechtstreeks kopen. De producten zijn er, want ze werden maanden geleden aangeplant en moeten sowieso geoogst of verwerkt worden. Bijgevolg zijn er omwille van corona niet onmiddellijk grote verrassingen te verwachten qua overschotten of tekorten.”

Maximaal vieren, minimaal inspannen
Bij Jumbo draait het dit jaar vooral om de maximaal kunnen vieren van Kerst met een minimale inspanning vertelt woordvoerder Michiel de Ruyter van Jumbo. De kersteditie van Hallo Jumbo is al klaar. “We maken er traditiegetrouw weer een speciale feestuitgave van. Het blad heeft een positieve noot, met een warm gevoel en gaat in op de veerkracht van onze klanten. Hiermee inspireren we iedereen er een prachtige Kerst van te maken. De kersteditie van Jumbo draait dit jaar vooral om het maximaal kunnen vieren van Kerst met een minimale inspanning. We laten zien dat klanten met een kleine moeite toch een mooi kerstmenu op tafel kunnen zetten. Daar spelen we ook op in met onze eenvoudige maar smaakvolle recepturen. Ongeacht het budget, de eetstijl of smaakvoorkeur staat er in het blad voor elk wat wils. Dit gaat van veel aandacht voor kant- en klaar assortiment tot uitgebreide recepturen voor de keukenprinsessen én –prinsen, en klassiekers met een twist.

Flexibel in AGF
Het kerstassortiment is natuurlijk ook voorbereid, maar binnen AGF zijn we flexibel in verband met de dynamiek van de productgroep. Wanneer het om het AGF-assortiment gaat, kan Jumbo breder sourcen als dat nodig is, maar we verwachten dat we met onze vaste telers en partners zo goed mogelijk kunnen voldoen aan de vraag.”


Naar thuisbezorgen zal dit jaar extra veel vraag zijn

Naar het thuisbezorgen van de kerstboodschappen zal dit jaar extra veel vraag zijn. “We zien al maanden een verhoogde vraag op Jumbo.com en in de Jumbo app. We zijn daarom recentelijk gestart met het bezorgen op zondag om een betere spreiding te krijgen, zodat meer klanten hun boodschappen online kunnen bestellen. Op deze manier doen we er alles aan om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk klanten voor al hun boodschappen bij Jumbo terecht kunnen. We hebben voor Kerst een maximale capaciteit met zoveel mogelijk bezorgmomenten. Vanwege de toegenomen drukte wijzen we klanten er wel op om tijdig een bezorgmoment te reserveren. We doen er dus alles aan om er voor iedereen een onvergetelijke Kerst van te maken.”

 

 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven