Fins aardbeienteeltseizoen in kas verdubbeld van 4 naar 8 maanden

De Noord-Europese markt laat een groeiende vraag naar zachtfruit zien, zeker wat betreft aardbeien, en de markten aldaar kunnen moeilijk aan deze vraag voldoen. Het relatief koude klimaat, de korte zomers en de weinige zonuren zorgen ervoor dat de teelt, vaak in kassen, beperkter is dan die in de zuidelijke landen.

Reden voor het Italiaanse Idromeccanica Lucchini om in Finland onderzoek te doen naar jaarrond teelt in een tunnelkas.

De Finse onderzoekstudie
In Finland is een onderzoekstudie uitgevoerd, zodat daar het hele jaar door een grotere en herhaalde oogst mogelijk kan worden gemaakt. Hieronder volgt een uiteenzetting van de voorlopige analyse die heeft geleid tot de keuze van het type teelt en de noodzaak om de problemen met betrekking tot het zonlicht op te lossen.

Het fundamentele probleem dat moest worden opgelost, had betrekking op het maximaliseren van de aardbeienteelt door de zomercyclus te verlengen. Normaal gesproken kent Finland slechts vier maanden waarin het warm genoeg is om aardbeien te telen.

Daarom was het noodzakelijk om een kas te kiezen die is uitgerust met specifieke apparatuur die geschikt is voor het klimaat van die regio. Op deze manier kan het productieseizoen met vier maanden worden verlengd tot november.

Het type teelt
Er is gekozen voor een teelt op substraat, uitgaande van het gebruik van turf en perliet. Het substraat is voorzien van een kanaal voor micro-irrigatie en een systeem dat het afvalwater opvangt. Dit type teelt maakt het mogelijk om meer aardbeien van betere kwaliteit te verkrijgen. Om met dit type teelt te kunnen werken, is het noodzakelijk om een kas te installeren die het gewas kan beschermen tegen weersinvloeden zoals kou. Daarnaast is het ook belangrijk dat deze kas is voorzien van hoogte, luchtvolume en ruimte zodat er optimaal kan worden gewerkt. Om het proces te vergemakkelijken moet de kas zuinig, beheersbaar en eenvoudig te monteren zijn.

Het belang van licht
Door de constructie van de kassen kregen de technici van Idromeccanica Lucchini te maken met een groot aantal problemen die snel en effectief moesten worden opgelost. Een eerste probleem had te maken met de ultraviolette llichtstralen. Ook al kent Finland in het warme seizoen slechts een paar zonuren per dag, de agressiviteit van de stralen moet niet worden onderschat.

Door de keuze van een open-spectrum diffuus kasdek is het mogelijk om zelfs bij de hoogste temperaturen het juiste klimaat en de juiste lichtsterkte in de kas te verkrijgen. Voor dat laatste aspect is gebruikgemaakt van een zogeheten cover/uncover-systeem, zodat de hoeveelheid en de kwaliteit van het door te voeren licht kan worden gekozen.

Tijdens de winter kan het kasdekzeil dat de kassen bedekt, worden verwijderd, opgeslagen en het volgende seizoen worden hergebruikt. Dit is mogelijk dankzij het onderzoek van Idromeccanica Lucchini en de ruime keuze uit kunststof materialen. 

Voor meer informatie:
Idromeccanica Lucchini S.p.a.
info@lucchiniidromeccanica.it
 
www.lucchiniidromeccanica.it 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven