Snellere analyses op mycotoxines

Na een recente innovatie, kan Eurofins LabCo mycotoxine-analyses nu veel sneller uitvoeren. Mycotoxines kunnen in een grondstof of product ontstaan vanuit schimmels, bijvoorbeeld vóór of tijdens de oogst, bij warme en vochtige opslag of als het product slecht is verpakt. Als schimmels giftige mycotoxines afscheiden, zijn ze in zeer lage concentraties al erg schadelijk en kankerverwekkend.

Gelukkig kan de aanwezigheid van toxines als aflatoxine, ochratoxine, deoxynivalenol, zearalenone, fumonisine, nivalenol, T-2, HT-2 en patuline met een spoedanalyse nu nog dezelfde dag worden uitgesloten. Dat is belangrijk, want zo worden producten snel vrijgegeven voor vervolg in de keten.

En dankzij nieuwe hoogstaande apparatuur, komen er nu extra mycotoxinesoorten bij, die we ook kunnen testen onder accreditatie van de RvA.

Niels Martha, Managing director van Eurofins LabCo vertelt hoe ze dit voor elkaar kregen.

"Dankzij nieuwe methodes voor de analyses van mycotoxines kunnen we veel sneller de analyseresultaten leveren. Dit doordat we de tijd die we nodig hadden voor de verschillende voorbewerkingen weten terug te brengen. Dat biedt een enorme tijdswinst. Daardoor hebben we de doorlooptijd van de analyse terug weten te brengen naar 3 dagen. Wie een spoedanalyse aanvraagt, ontvangt het resultaat diezelfde dag nog. En het mooie is: niet alleen de snelheid hebben we verbeterd. We analyseren nu ook extra mycotoxinesoorten onder accreditatie. Daar zijn we blij mee!”, vertelt Martha.

“Het begint allemaal met de techniek”
Dit is allemaal mogelijk door de aanschaf van nieuwe apparatuur. Niels: “In december 2019 is een team van analisten gestart met de voorbereidingen van dit project. De analisten uit dit team zorgen ook voor de analyseresultaten; ze staan met hun voeten in de klei. Zo zorgen zij ervoor dat onze analyseprocedures continu up-to-date blijven. In januari 2020 investeerden we op hun advies in de meest gevoelige detectieapparatuur van dit moment. Daarna hebben we al onze processen aangepast op deze apparatuur. Want het begint allemaal met de techniek.” 

Nieuwe processen, minder lang wachten
De nieuwe processen zien er totaal anders uit. “De processen zijn waar nodig gestroomlijnd wat resulteert in veel snellere analyseresultaten. Het Lean Six Sigma team van Eurofins internationaal heeft ons daarbij geholpen. Dit team past de best practices toe die zijn verkregen bij het stroomlijnen van processen in andere Eurofins laboratoria. Al die kennis kunnen we aanspreken als we iets nieuws willen implementeren. Na het ontwikkelen van de techniek en het ontwerpen van de meest efficiënte processen volgde tenslotte de accreditatie bij de RvA.  En met resultaat: onze klanten hoeven minder lang te wachten op het analyseresultaat. Dat betekent dat hun producten eerder vrijgegeven worden. Daarmee kunnen zij sneller een stap verder in het productieproces. Bovendien scheelt het opslagkosten”, vertelt de managing director.

“Dit misten we nog”
“Het is een langgekoesterde wens om de analyses ook te versnellen. Dit misten we nog”, vertelt Martha. Van oudsher is Eurofins LabCo sterk in de analyse van mycotoxines. Eurofins LabCo werd in 1957 opgericht als laboratorium van de Koninklijke Vereniging ‘Het Comité van Graanhandelaren’, voor onderzoek naar agrarische stoffen. “In oktober 2019 ben ik gestart als eindverantwoordelijke bij Eurofins LabCo. Ik begon met bekijken waar klanten behoefte aan hebben. Wat bieden we nog onvoldoende? In de Rotterdamse Haven speelt vrijgave een grote rol en dan zijn mycotoxines belangrijk. We hadden al een uitgebreid portfolio. Samen met onze brede scope aan type producten dat we kunnen analyseren op mycotoxines – van granen, zaden, diervoeder en oliën tot brood, kruiden, noten, rozijnen en melkproducten – en onze zeer lage detectiegrens, zijn we in staat zelfs op de gevoeligste norm te analyseren. Dat is voor babyvoeding bijvoorbeeld belangrijk. De kwaliteit was al goed; nu zijn we ook sneller. Dat maakt ons aanbod sterk. En dat vind ik heel belangrijk, want in service naar de handel toe willen we de beste zijn. Deze investering hoort bij die ambitie. Gelukkig zijn we al een hele lange tijd een zeer betrouwbare partner. De snelheid zal ons goed doen”, vertelt Martha.

Voor meer informatie:
Eurofins 
www.eurofinsfoodtesting.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.