Bezorgdheid in Almería over ineenstorting prijzen

Telersvereniging Asaja luidt de alarmbel naar aanleiding van de ineenstorting van de telersprijzen in Almería gedurende de afgelopen weken. Vooral komkommers, courgettes en aubergines laten lagere prijzen optekenen t.o.v. van vorig jaar, terwijl ook de laatste tijd de prijzen van tomaten en paprika's de telers tegenvallen.

Komkommer
Volgens de organisatie heeft de komkommer een duikvlucht genomen: vorige week daalde de prijs met 48% tot hij bleef steken op ongeveer 16 cent. Maar ook de courgette deelt in de malaise met een val van 31% tot 30 cent. In heel november is de prijs voor courgettes nu al met 46% gedaald en ligt hij 57% lager dan vorig jaar.

Aubergine
De aubergine is de derde hardst getroffen groente: vorige week daalde de prijs met 35% en kwam hij onder de 30 cent terecht. De telers krijgen nu 19% minder geld voor hun koopwaar in vergelijking met vorig jaar, schrijft Agrodario.com

Tomaat en paprika
Asaja Almería merkt op dat ook de evolutie van tomaat zorgen baart. Over de hele maand november is de telersprijs voor tomaten met 9% gedaald, maar vorige week daalde de prijs voor losse tomaten met 50%, voor trostomaten met 36% en voor pruimtomaten met 25%. De prijzen die de telers kregen voor al die tomaten lagen onder de productiekosten, die ongeveer 42 cent bedragen.

De telersprijs voor paprika's hield afgelopen weken goed stand, maar vorige week daalde hij toch met 19% voor California paprika’s en met 29% voor het ras Lamuyo.

Oplossing
De telersvereniging pleit 'effectieve maatregelen' om dit 'structurele probleem' op te lossen. Zo zou o.a. aan het herwinnen van Rusland als afzetmarkt moeten worden gewerkt.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven