Italiaanse consument lijkt 'courgette-moe'

Paprika en courgette behoren tot de belangrijkste gewassen die op Sicilië worden geteeld. Vele telers leggen hun ziel en zaligheid in de teelt van deze groenten, maar desondanks verloopt het seizoen niet altijd even rooskleurig. Patrizia Calabrese van telersorganistie Consorzio Fonteverde uit het Siciliaanse Ispica vertelt hierover.

Patrizia Calabrese

“We werken volgens de regels en veiligheidsvoorschriften die ons zijn opgelegd vanwege de coronapandemie. Dit brengt helaas wat offers en investeringen met zich mee, die we beschouwen als geïntegreerd onderdeel van onze managementprocessen. Als we kijken naar de gewassen dan zien we dat dit paprikaseizoen geen grote problemen kent en we maken ons geen zorgen over de afzet. Er is sprake van een lichte daling van de consumptie en de prijs is iets lager dan we hadden verwacht. Deze schommelen tussen €0,90 en €1,00 per kilo voor de telers. De Spaanse paprika’s hebben nu iets lagere prijzen en de concurrentiestrijd gaat zachtjes aan beginnen. Al met al geen redenen om ons zorgen te maken”, zegt Patrizia. 

Boven en beneden de prijzen voor courgettes en paprika's op de aangegeven data.

Courgetteoogst verplaatst
De situatie van de courgette is ten opzichte van een aantal jaar geleden een stuk verbeterd. Toen werd een groot deel van de oogst in de vollegrond aangetast door het New Delhi-virus. Inmiddels wordt de teelt eind oktober/begin november verplaatst naar het oosten van Sicilië, waar het onder tunnels wordt geteeld. De lagere temperaturen in de herfst zorgen ervoor dat de witte vlieg minder goed kan overleven. Ook de zaailingen worden meteen na verplanting beschermd met niet-geweven stof (TNT) ter bescherming tegen de witte vlieg. Deze twee agronomische toepassingen zorgen ervoor dat de plant goed kan uitharden voordat het vruchtproces begint en niet of nauwelijks wordt beïnvloed door het virus.

Het werk in tijden van Covid

“De eerste batches courgettes die werden afgezet hadden hele hoge prijzen, meer dan €2,00 per kilo. Toen er meer hoeveelheden op de markt werden gebracht, daalden de prijzen tot een dieptepunt. Op deze manier kunnen we de investeringen die we hebben gedaan niet terugverdienen. Ook de Spaanse markt stortte in en dat heeft zeker bijgedragen aan de terugloop van de Europese markt. Daarnaast zien we ook dat de consumptie een ongekende daling doormaakt, niet alleen vanwege de aanhoudende hoge temperaturen, maar ook omdat de consument de situatie beu is. Dat heeft zijn weerslag op de markt”, zegt Patrizia. 

Aangepaste werklocaties zorgen voor veiligheid van het personeel

“Tijdens de eerste coronagolf werd er veel voedsel aangekocht en gehamsterd. In deze tweede golf is de consument voorzichtiger, vanwege het verlies aan koopkracht en de algehele onzekerheid. Toch moeten we niet vergeten dat de horeca wederom de grootste prijs betaalt. In maart werd het ontbrekende aandeel van de horeca opgevangen door de supermarkten, maar nu is er bij alle commerciële afzetkanalen sprake van een dalende omzet.” 

“Het enige wat we kunnen doen is wachten tot het koude weer zijn intrede doet, wat de afzet van courgettes bevordert. De hoop is dat de consumptie en bijgevolg de afzet zal stijgen, maar we hopen vooral dat er snel een oplossing komt voor de pandemie, zodat we weer kunnen terugkeren naar een normale situatie”, besluit Patrizia.

Voor meer informatie:
Patrizia Calabrese
OP Consorzio Fonteverde
Società Consortile Agricola a r.l.
C.da Fontanazza s.n.
97014 Ispica (RG) Italië
+39 0932 951484
patrizia@fonteverde.com
www.fonteverde.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven