Teeltwisseling in 11 stappen

Sommige telers zijn al even bezig met de teeltwisseling, andere moeten nog starten. Hoe dan ook, een stappenplan is altijd handig. 

Alles begint met het schoon eindigen van de teelt. Daarmee moet al een aantal weken voor het eind van de teelt worden begonnen, adviseren de Benfried-specialisten Cor Poppe en Peter van der Wel in een 11-stappenplan. Middelen die tegen het eind van de teelt gebruikt kunnen worden zijn: Sivanto, Closer/Sequioa, NeemAzal, Vertimec en Decis.

En dan door. 

Voorkomen is beter dan genezen
Zorg ervoor dat aan het einde van de teelt de insectendruk laag is, want wanneer insecten hun winterstadium bereiken, zijn ze namelijk moeilijker te bestrijden. Op deze manier hebben telers in het nieuwe jaar veel minder druk. Begin dus op tijd!

Zorg er tevens voor dat de kas helemaal leeg is. Alle onkruiden (ook rondom de kas), plantenresten, etc. moeten verwijderd worden. Zelfs op de kleinste gewasresten kunnen bacteriën en virussen zitten.

Reinigen
Stap 1. De kas schoonspuiten, bij voorkeur met een harde en warme waterstraal. Op deze manier wordt het meeste vuil weggespoeld. Ook de teeltgoten, opstanden, het druppelsysteem (uitwendig), machines en karren goed schoonmaken.

Stap 2. De teeltgoten, opstanden, het druppelsysteem (uitwendig), machines en karren reinigen met Eiwitremover. Bij een dosering van 8% is 4l van component 1 en 4l van component 2 op 100l water. Na minstens een uur afspoelen, het mag niet opdrogen. Bijkomend voordeel is dat er gewoon gerecirculeerd kan worden.

Stap 3. Glas schoonmaken. Voor het reinigen van het glas zijn er meerdere methoden.
- Gebruik Eiwitremover om hardnekkige vervuiling te verwijderen met een dosering van 5%. Bij deze methode is er geen dampwerking. Na 1 uur afspoelen.
- De andere optie is de fluormethode. De kas moet goed leeg zijn en houdt hierbij rekening met de dampwerking. Middelen als Topcleaner of Flusol Forte ook met schuimondersteuning (200ml/100l) spuiten. De schuimondersteuning zorgt voor een langere contacttijd, betere inwerking in het vuil dus een beter effect. Afspoelen na minimaal 10 minuten.

Waar laat de teler het water met fluor?
Watersysteem
Organisch materiaal in de leidingen kan ervoor zorgen dat het zuurstof in het water wordt weggenomen. Wanneer dit gebeurt, kan er nitriet ontstaan, dat schadelijk is voor de plant. Het is dus van belang dat er geen organisch materiaal in de leidingen komt of blijft zitten.

Stap 4. Het druppelsysteem ontsmetten kan op twee manieren. Onze voorkeursmethode is methode 1, omdat we dan maar één keer het systeem vol hoeven te zetten.

 - Methode 1 is om het druppelsysteem vol te zetten (24 uur) met een combinatie van 3%-4% salpeterzuur en 3% Meloxyl (Boxyl). Hierbij wordt gelet op de pH (1,4 -2,0). Om de 4 uur worden korte druppelbeurten gegeven van ± 50cc. Hierna goed doorspoelen! Ook worden de pH meters afgesloten.

- Methode 2 is om het druppelsysteem vol te zetten (24 uur) met 3% chloorbleekloog (denk aan pH en temperatuur van het water). Korte druppelbeurten geven van ± 50cc. Goed doorspoelen! Hierna het druppelsysteem opnieuw vol zetten (24uur) met salpeterzuur, weer druppelbeurten ± 50cc. Ook bij deze methode de pH meters afsluiten.

Stap 5. Pythium, Fusarium of andere wortelziekten gezien? De stekers van de druppelaars vervangen of ze gedurende 24 uur ondergedompeld houden in een oplossing van 3% Meloxyl en 4% salpeterzuur. Het is natuurlijk ook mogelijk om de stekers te vervangen. Meer informatie over druppelbevloeiing vindt u hieronder. Let op: chloorbleekloog nooit combineren met salpeterzuur (chloorgas) of met waterstofperoxide!

Ontsmetten
Stap 6. Keuze van Benfried: De kas ontsmetten met Virkon S . Glas, opstanden en gevels goed naspuiten met een concentratie van 1% Virkon S met schuimondersteuning (200ml/100l). Ter bestrijding van bacteriën, gisten en virussen. Andere middelen die gebruikt worden voor ontsmetting zijn producten op basis van waterstofperoxide.

Producten zoals Hyperox  (1%), Jet 5(1%). Schuimondersteuning toevoegen (200ml/100l) om de werking te verbeteren. Ter bestrijding van bacteriën en gisten. Er kan ook ontsmet worden met natriumhypochloriet (chloorbleekloog). Let hierbij op een lage pH (ideaal is pH 6,0). Ook moet de temperatuur van het water minimaal 25 graden zijn. Dosering tussen de 3% en 6%. Door schuimondersteuning toe te voegen verbeter je de werking (200ml/100l). Eventueel een uitvloeier (Agral Gold) toevoegen om overal te komen.

Voorbereiding nieuwe teelt
Stap 7. Hierna het gronddoek en de goten afdekken met folie. Op deze manier hebben we in het begin van de teelt meer licht en een droger klimaat, dus minder kans op kieming van schimmels. Ook blijft het op deze manier schoner dan wanneer er geen folie gebruikt wordt.

Stap 8. We kiezen voor steenwolmatten met een gat voor de druppelaar zodat de steker niet door de pot hoeft. Op deze manier blijft de bovenkant van de pot droog waardoor schimmelsporen geen kans krijgen.

Stap 9. Als de folie en de matten in de kas liggen, wordt de kas licht vochtig gemaakt met Virkon S of Jet 5  . Deze middelen hebben een korte nawerking en één dag na deze behandeling kan er al geplant worden.

Evaluatie en schoon starten
Stap 10. We controleren of alles schoon is. Je kan bijvoorbeeld met waterstofperoxide strips testen of de gewenste hoeveelheid waterstofperoxide wordt gemeten.

Stap 11. In de nieuwe teelt kunt u Melspring Mineral gebruiken om te voorkomen dat er meststofneerslag ontstaat in de leidingen. Een halve liter per m3 in de mestbak is voldoende om het systeem schoon te houden van minerale neerslag. Voor de organische vervuiling adviseren we Easy Flow. Deze gestabiliseerde waterstofperoxide reinigt uw druppelsysteem van binnenuit en zorgt voor meer zuurstof in het gietwater.

Met deze 11 stappen staat een succesvolle teeltwisseling niets meer in de weg, aldus de specialisten van Benfried. Zij helpen telers graag aan de juiste apparatuur, persoonlijke beschermingsmiddelen of andere benodigdheden voor bij de teeltwisseling of de teelt.

Voor meer informatie: 
Benfried
info@benfried.com
www.benfried.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven