Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Importeurs en exporteurs drongen aan op rechtstreekse routes naar het vasteland

Brexit: Rederijen moeten nieuwe routes naar Europa opzetten

De grenscontroles tussen de EU en het VK, die vanaf januari 2021 worden uitgevoerd, betekenen dat transportbedrijven en vervoerders vertraging oplopen in de Britse havens aan de Ierse Zee en het Kanaal, waardoor de snelste en goedkoopste doorvoerroute die momenteel tussen Ierland en het Europese vasteland loopt, kan worden verstoord.

Het agentschap voor maritieme ontwikkeling van de staat heeft verklaard dat rederijen meer directe veerdiensten naar het vasteland van Europa zullen creƫren als Brexit de belangrijkste Britse landbrugroute overbelast raakt.

Elk jaar vervoeren meer dan 150.000 vrachtwagens meer dan 3 miljoen ton vracht van en naar Ierland naar de rest van de interne markt via de Britse landbrug: een regeling waarbij Ierse vrachtwagens gebruik maken van de Britse snelwegen om het Europese continent te bereiken. Een van de routes is het vervoer van goederen van Dublin naar Holyhead per veerboot en vervolgens over de weg naar Dover, voordat ze naar Calais worden verscheept.

Vervoerders hebben gezegd dat de verhoogde frequentie van de afvaarten tussen Ierland en Cherbourg in Frankrijk naar een dagelijkse dienst vanaf januari welkom zou zijn, maar dat dit niet in de plaats zou komen van de snelheid en het gemak van de landbrug.

Liam Lacey, directeur van het Ierse Maritime Development Office, erkende dat Brexit-gerelateerde vertragingen op de landbrug, waardoor tijdgevoelige ladingen in gevaar komen, bedrijven kunnen dwingen hun bedrijfsmodel en toeleveringsketen te veranderen. "Ik onderschat de moeilijkheidsgraad daarvan niet", zei hij. "De mensen moeten begrijpen dat ze zullen moeten overwegen hun werkwijze, misschien tijdelijk of voor langere duur, te veranderen. Het is belangrijk om de alternatieve routes nu te testen."

Lacey moedigt importeurs en exporteurs dan ook aan om met rederijen te praten over hoe Brexit een verandering in hun leveringsketens zou kunnen afdwingen die nieuwe diensten met het Europese vasteland vereist.

Bron: Irishtimes.com

Publicatiedatum: