Peruaanse framboos richt blik op internationale markten

De groeimarge voor de frambozenteelt in Peru is nog heel ruim. Ook het vermeerderingsbedrijf Viveros Andinos heeft zich sinds 2010 op dit gewas gestort. Op de bedrijfsterreinen in Cajamarca worden er meerdere rassen getest, zo geeft algemeen directeur Marcos Velásquez aan. “Eerst vroegen we Senasa, de Dienst voor Agrarische Gezondheid en Kwaliteit, om invoervergunningen voor frambozenplanten. Daarna importeerden we twee variëteiten, namelijk Heritage en Meeker. Heritage doet het ondertussen zeer goed in alle regio's: Cusco, Arequipa, Jayanca (Lambayeque), Cañete, Trujillo, Cajamarca, Huaral, enz.”, vertelt hij.

Investering
Volgens Velásquez is het rendement van de frambozen behoorlijk hoog. "Met 10.000 planten per hectare kan er in het eerste jaar tussen de 6.000 en 7.000 kilo en in het tweede jaar tussen de 12.000 en 15.000 kilo behaald worden." Velásquez is er ook van overtuigd dat met de komst van nieuwe gepatenteerde rassen de opbrengsten zeker nog groter zullen worden en dat de framboos in het zog van de blauwe bes een nieuw vlaggenschip wordt voor Peru.

Volgens Velaśquez bedraagt de initiële investering ongeveer €14.000 per hectare en de verdere onderhoudskosten tussen de €4.500 en €7.000. "Net als bij de blauwe bes zijn de oogstkosten vrij hoog en ook het verpakken in clamshells."

Export
Velásquez maakt bekend dat de fytosanitaire protocollen al zijn aangevraagd bij Senasa om te kunnen exporteren naar de Verenigde Staten, Mexico, Brazilië, Argentinië, Chili, Ecuador en Colombia. Vanwege de pandemie loopt dit proces wel enige vertraging op.

"De afzet gebeurt in twee periodes. Eerst een die samenvalt met de export van blauwe bessen en daarna ook nog in april en mei. Aangezien Mexico momenteel de belangrijkste leverancier van de Verenigde Staten is, denk ik dat we eraan moeten werken om een aanvulling te zijn op de Mexicaanse aanvoer”, besluit hij.

Bron: Arándanos Perú / agraria.pe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven