Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bernd Jäger (Jäger Gemüse GmbH):

"Reichenau-tomaten maken eindsprint, veldsla-oogst komt op gang"

Op het eiland Reichenau - één van de belangrijkste Duitse teeltregio's - vindt momenteel de traditionele overgang van de zomergewassen naar het winterassortiment plaats. "Reichenau-tomaten zullen vermoedelijk deze of volgende week opraken. Bij veldsla daarentegen neemt het aanbod nu steeds meer toe", vertelt Bernd Jäger van de gelijknamige groentengroothandel in Schlier (Ravensburg), die de Reichenau-producten op de vrije markt aanbiedt. 

"De eerste tomatentelers hebben hun kassen reeds geleegd, zodat er binnenkort geen aanvoer meer komt", schetst Bernd. "De kwaliteit van de laatste partijen is echter zonder uitzondering zeer goed, waardoor de prijzen overwegend vast en stabiel blijven."

De groothandelaar blikt echter op een bewogen zomerseizoen terug. "Tijdens de eerste lockdown was er sprake van enorme marktschommelingen, vooral in de zomer werden alle groenten tegen zeer hoge prijzen verhandeld. Tomaten waren circa 10-20 procent duurder dan vorig jaar, broccoli was deels 30 procent duurder."

Veldsla uit de vollegrond en bedekte teelt
Parallel aan het seizoenseinde bij de tomaten neemt het aanbod aan regionale veldsla nu snel toe. "Midden november zal de oogst volgens actuele prognoses pas echt goed op gang komen. Gelukkig is veldsla geen typisch horecaproduct, omdat het schoonmaken van het product met veel werk gepaard gaat. In plaats daarvan verkopen we veel aan de regionale retail evenals aan boerderijwinkels. Daarom zie ik ondanks de crisis eerder een goede afzetsituatie op de vrije markt."

De gespecialiseerde groothandelaar biedt niet alleen kasgroenten van het eiland Reichenau aan, maar ook producten uit de volle grond die ergens anders af worden genomen. "Qua zuiverheid en optiek scoort de veldsla uit de kas over het algemeen iets beter. De veldsla uit de volle grond heeft daarentegen een licht nootachtige smaak en is hierdoor iets aromatischer. Bovendien is de veldsla uit vollegrondsteelt over het algemeen iets goedkoper - ongeveer 1-2 euro per kratje."

Tot aan het seizoenseinde in februari-maart worden beide producten goed ontvangen door de klanten is de ervaring van Bernd. 

Sterke omzetdaling vanwege horecasluiting
Een groot deel van de omzet van het familiebedrijf wordt normaal gesproken behaald door de levering aan de horeca. "Sinds de horecasluiting circa twee weken geleden is onze totale omzet naar schatting met 50-60 procent gedaald. In ons district Ravensburg zijn er momenteel circa 10% meer nieuwe infecties vergeleken bij de voorgaande week", wijst Bernd op de alarmerende cijfers. "Desalniettemin hopen we dat de situatie zich in december iets zal ontspannen en dat de horeca met kerst zoals gebruikelijk geopend is."

Voor meer informatie:
Jäger Gemüse GmbH
Bernd Jäger
Richlisreute 15
88281 Schlier
Telefoon: 07529 / 2901
Fax: 07529 / 3046
E-mail: info@gemuese-jaeger.de 
www.gemuese-jaeger.de  

Publicatiedatum: