Uiterlijk 1 december regeling op tafel over ODE-compensatie getroffen ondernemers

Uiterlijk 1 december zou er een uitvoerbare regeling op tafel moeten liggen met als doel compensatie van getroffen bedrijven door de ODE-verhoging. Deze regeling moet voldoen aan de staatsteunregels van de EU.

"Momenteel zitten we middenin dit traject", schrijft Alexander Formsma namens de belangenbehartiger van Nederlandse tuinders. Glastuinbouw Nederland hoopt en verwacht dat binnenkort een concreter beeld kan worden gegeven van de regeling en hoe het gaat werken. 

Een échte stelselwijziging laat langer op zich wachten. Het gaat hoe dan ook nog een aantal jaren duren voordat het huidige stelsel echt structureel kan worden hervormd, weet Formsma. "Tot die tijd moeten we het doen met het huidige stelsel en met lapmiddelen. Het is dan ook positief dat minister Wiebes van EZK zegt dat de koplopers van de energietransitie moeten worden beloond en niet gestraft.

Werkbare regeling
Op Prinsjesdag 2020 is voor de jaren 2021 en 2022 door het kabinet een compensatieregeling toegezegd voor de extreem toegenomen ODE tarieven, met name in de 3e schijf elektriciteit. De glastuinbouw is één van de vier sectoren waar de regeling voor moet gaan werken. Er is voor de jaren 2021 en 2022 een bedrag van € 25 miljoen per jaar toegezegd. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven