De toekomstige kolonisatie van de maan en Mars zal worden bepaald door de mogelijkheid om er voedsel te kunnen verbouwen. Een kilootje tomaten naar de natuurlijke satelliet van de aarde brengen, kost een miljoen euro, dus een salade eten in de ruimte wordt een erg dure luxe.
Daarom is de teelt van voedsel een prioriteit voor de internationale ruimteagentschappen. De uitdagingen voor de ruimteteelt gaan echter verder dan de meest geschikte samenstelling van de aarde of de mogelijkheid om zuurstof en water te verkrijgen.
De gewassen moeten er ook groeien met een zwaartekracht die veel lager is dan die op aarde en met hogere niveaus van kosmische straling.
Katoenzaadje
Meer dan 3.000 teams over de hele wereld doen een poging die hindernissen te overwinnen. Een van de projecten die al mooie vorderingen maakt is het Spaanse Green Moon Project, geboren aan de Universiteit van Malaga en geleid door de 27-jarige Andalusische ingenieur José María Ortega Hernández, schrijft elpais.com.
Het project is momenteel gevestigd in het Verenigd Koninkrijk en heeft een overeenkomst gesloten met het Centrum voor Ruimte-exploratie van de Chinese universiteit van Chongqing om te experimenteren met gewassen in de ruimte, nadat de Chinese ruimtesonde Chang'e 4, die in januari van vorig jaar aan de achterkant van de maan landde, erin geslaagd is een katoenzaadje te doen ontkiemen. Dat is meteen ook de eerste plant die op de satelliet het leven heeft gezien.
Lanzarote
Het Green Moon Project voert al proeven uit op het Canarische eiland Lanzarote en kan daarbij op de medewerking rekenen van de organisatie Cabildo (Geopark Lanzarote), het Instituut voor Geowetenschappen en het Spaanse Netwerk voor Planetologie en Astrobiologie. "De regoliet (grondlaag van gefragmenteerde rots) op Lanzarote lijkt erg op die van de maan", legt Ortega uit.
Op deze soort bodem en op andere met hogere of lagere concentraties metalen onderzoekt het team hoe de plant de voedingsstoffen binnenkrijgt om te groeien. Bovendien zijn er op Lanzarote lavabuizen die vergelijkbaar zijn met die van de maan. Die buizen zouden een van de beste ruimtes voor de teelt zijn, omdat ze de gewassen zouden beschermen tegen kosmische straling.
2022
In 2022 is het project van plan om het eerste plantenmateriaal met een Chinese missie naar de maan te sturen om te onderzoeken hoe de planten er kunnen groeien. De tomaat, maar ook sla, linzen, de komkommer of de paprika maken veel kans erbij te zijn.