Genoom tomatengalmijt ontcijferd

Een internationaal team van onderzoekers is erin geslaagd het genoom van de tomatengalmijt te ontcijferen. Het plaaginsect blijkt één van de kleinste dierlijke genomen te hebben. De ontdekking kan worden gebruikt voor technieken om de mijt vroegtijdig op te sporen en te bestrijden, zo deelt de Universiteit Gent.

Tomatenplaag
Namens die universiteit deden de onderzoekers Wannes Dermauw, Nicky Wybouw en Thomas Van Leeuwen  van de Vakgroep Plant en Gewas, mee aan het ontcijferen. Andere onderzoekers kwamen van VIB Gent, de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Utah.

De tomatengalmijt, Aculops lycopersici, is een bijzonder klein dier en is nauwelijks een tiende van een millimeter groot. Deze spinachtige is in staat om de natuurlijke weerstand van zijn gastheer, de tomatenplant, te ondermijnen en is wereldwijd een belangrijke tomatenplaag.

Héél klein
De tomatengalmijt blijkt één van de kleinste dierlijke genomen te hebben. Een ongezien massaal verlies van intronen, stukjes DNA die zich in een gen bevinden maar niet worden gebruikt om het eiwit te coderen, ligt (mede) aan de basis van dit miniatuurgenoom. De mijt mist ook enkele genen die essentieel zijn voor de ontwikkeling van de poten, waardoor het twee paar poten minder heeft dan de meeste spinachtigen.

Bovendien is het aantal genen die een rol speelt in detoxificatie (“ontgiften”) en geur- en smaakperceptie heel beperkt, waardoor het beestje zich maar op een beperkt aantal planten kan voeden. Het ontcijferen van het genoom van de tomatengalmijt heeft ook praktische toepassingen.

Het kan gebruikt worden voor de ontwikkeling van technieken om mijt-besmettingen in een vroeg stadium op te sporen en de beperkte set aan detoxificatie genen kan uitgebuit worden om deze plaag op een efficiënte manier te bestrijden.

Bekijk hier het hele onderzoek.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven